Απόψεις
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 09:32

Θα γίνει ο πόλεμος μία ατέλειωτη σειρά, όπως στο… Netflix;

«Στην Ουκρανία δεν έχουμε να κάνουμε με μια κλασική ταινία που τελειώνει σε 90 λεπτά, αλλά με μια "ατελείωτη σειρά του Netflix»,προβλέπει ο  Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας Κρίστιαν Μέλιγκ.
 

Tου Μιχάλη Ψύλου
[email protected]


«Στην Ουκρανία δεν έχουμε να κάνουμε με μια κλασική ταινία που τελειώνει σε 90 λεπτά, αλλά με μια "ατελείωτη σειρά του Netflix», προβλέπει ο  Γερμανός ειδικός σε θέματα ασφάλειας Κρίστιαν Μέλιγκ. «Στο ορατό μέλλον δεν θα υπάρχει διαφορά μεταξύ πολέμου και ειρήνης στην Ευρώπη. Ακόμη και όταν τελειώσει ο θερμός πόλεμος στην Ουκρανία, η σύγκρουση με τη Ρωσία θα συνεχιστεί» εκτιμά ο Μέλιγκ, στέλεχος της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Ο Γερμανός ειδικός ζητεί μάλιστα να σχεδιαστεί η νέα ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας χωρίς τη Ρωσία. «Δεν είναι δυνατή η ειρήνη με τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον». Μιλά για συνεχιζόμενη σύγκρουση και συνεχιζόμενες επιθέσεις και αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο τουλάχιστον όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία στη Μόσχα.

Ζοφερά, αν όχι επικίνδυνα τα σενάρια του Γερμανού ειδικού. Αντανακλούν μιά άποψη που αρχίζει να κυριαρχεί στην Ευρώπη και πρέπει να εκληφθεί ως σήμα κινδύνου. Η υστερία που αναπτύσσεται μάλιστα  από κάποιους ψυχροπολεμικούς κύκλους θέτει στην κατηγορία των «προδοτών» όλους όσοι διατυπώνουν μια κριτική σκέψη. Ολους όσοι, αν και καταδικάζουν την ρωσική εισβολή, αναδεικνύουν τις ιστορικές ευθύνες και των δύο πλευρών. Κινδυνεύουν για παράδειγμα, να κατηγορηθούν για προδοσία,όσοι τολμούν να πουν -ότι δεν ήταν μόνο ο Πούτιν που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία με ένα ψέμα: Και η εισβολή στο Ιράκ το 2003 ξεκίνησε με ένα ψέμα για τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής που είχε ο Σαντάμ Χουσείν. Ή όταν γίνονται συγκρίσεις με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999.

Η υστερία που αναπτύσσεται είναι τέτοια που ακόμη και μουσικοί στη Γερμανία απολύονται επειδή είχαν πολιτιστικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αφαιρούνται καλλιτεχνικά βραβεία-οπως στην περίπτωση του Εμίλ Κουστουρίτσα και απαγορεύονται οι παραστάσεις ρωσικών καλλιτεχνικών θιάσων, όπως στη χώρα μας.

Κάποιοι δυστυχώς δεν βλέπουν μόνο την ανάγκη να υποχρεωθεί ο Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Βλέπουν τη σύγκρουση ως ένα κομμάτι του παζλ, μία ευκαιρία για μια σκληρή γεωπολιτική αναμέτρηση. Σαν να προετοιμάζεται η Δύση για μια ατέρμονη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η οικονομική διάσταση

Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες διακόπησαν τόσοι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί με τη Μόσχα, πρέπει να εκληφθεί ως σήμα κινδύνου. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει οτι γίνονται προετοιμασίες για μια μακροχρόνια σύγκρουση. Άλλωστε ανεβαίνουν  οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανικών. Μυρίζουν big Bussines...

Οι θιασώτες της ρεαλιστικής σχολής υποστήριζαν ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία δεν θα κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό, επειδή οι οικονομικοί δεσμοί είναι τόσο στενοί, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές θα υποστούν τεράστιες ζημιές. Μια τέτοια πεποίθηση είχε διατυπωθεί και στη δεκαετία του ‘30: Ότι οι στενές οικονομικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα επέτρεπαν στους Ναζί να προωθήσουν την επεκτατική,πολεμική τους πολιτική. Ότι δήθεν, οι στενές σχέσεις πολλών αμερικανικών κολοσσών με την ναζιστική Γερμανία,θα άμβλυνε τις πολιτικές συγκρούσεις όταν ο Χίτλερ είχε κατακτήσει την εξουσία στη Γερμανία. Είναι γνωστές όμως οι εξελίξεις που ακολούθησαν…

Σήμερα, η λατρεία του πολέμου και η ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών, συμβαδίζει αντικειμενικά με την προτροπή για μια νέα διπολική παγκόσμια τάξη. Αυτό λένε οι φωνές που μιλούν για έναν ατέρμονο πόλεμο. Και πρέπει  τώρα να φανεί εάν οι δυνάμεις της λογικής θα συνενωθούν ενάντια σε αυτό το επικίνδυνο σενάριο. Η σιωπή δεν αρκεί σε περιόδους πολέμου.Αποδείχτηκε αυτό με τραγικό τρόπο και στην ολέθρια δεκαετία του ’30…