Κόσμος
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 21:05

Πουλούν κειμήλια και αγοράζουν από δεύτερο χέρι

Πριν ενσκύψει η ύφεση στις ΗΠΑ, η Τρις Ντόλαρντ, ιδιοκτήτρια καταστήματος με μεταχειρισμένα παιδικά είδη, έβλεπε περίπου 20 ανθρώπους την ημέρα που έφερναν παιχνίδια και ρούχα για να πουλήσουν.

Σήμερα, με 80 ως 90 πελάτες κάθε ημέρα, οι συσκευασίες με τα χρησιμοποιημένα προς πώληση αντικείμενα είναι στοιβαγμένες και οι γονείς περιμένουν μία με δύο ημέρες για να εισπράξουν το ποσό.

"Ο κόσμος έχει ανάγκη τα χρήματα. Δεν αγοράζουν τίποτα μέχρι να δουν πόσο κοστολογούνται τα μεταχειρισμένα που έφεραν", λέει η Ντόλαρντ.

Με την αμερικανική οικονομία να κλυδωνίζεται και την κατανάλωση να έχει περιοριστεί, τα καταστήματα που πουλάνε και αγοράζουν χρησιμοποιημένα αγαθά, από ρούχα ως κοσμήματα-οικογενειακά κειμήλια, κάνουν χρυσές δουλειές. Εννέα στα δέκα ανέφεραν αύξηση στον αριθμό των πελατών τους τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και 75% δήλωσε ότι η δουλειά έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 35%.

Ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Maryland, Τζεφ Γουέρλινγκ, δήλωσε ότι η πώληση χρησιμοποιημένων αγαθών δεν βοηθά την οικονομία καθώς οι συναλλαγές αυτές αφαιρούν από την δύναμη των εισαγωγών και μειώνουν την αμερικανική ανάπτυξη.

Ο ψυχολόγος Στούαρτ Βάιζ υποστηρίζει ότι η κίνηση όλο και περισσότερων Αμερικανών να αγοράζουν από δεύτερο χέρι μπορεί τελικά να αποδειχτεί θετική, αν σημαίνει ότι οι αμερικανοί καταναλωτές θα αποκτήσουν ανοσία" απέναντι στον καταναλωτισμό και την δύναμη της διαφήμισης, οι οποίες άλλωστε οδήγησαν και τη χώρα στη χρηματοπιστωτική κρίση.

"Εκείνοι που αγοράζουν από τέτοια καταστήματα για πρώτη φορά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο, αν διαπιστώσουν ότι η εμπειρία αξίζει τον κόπο", εξηγεί ο Βάιζ, καθηγητής στο Connecticut College και συγγραφέας του βιβλίου: "Χρεοκοπώντας: Γιατί οι Αμερικανοί Δεν Μπορούν να Κρατήσουν Τα Χρήματά τους".

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ