Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ρωσικούς συλλόγους κι επιθυμούν να μετακομίσουν σε άλλη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα έκτακτο παράθυρο στη μεταγραφική περίοδο.
Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ρωσικούς συλλόγους κι επιθυμούν να μετακομίσουν σε άλλη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα έκτακτο παράθυρο στη μεταγραφική περίοδο.
Η ιδέα προέρχεται από τη FIFA, μετά από πρόταση της Πολωνικής Ομοσπονδίας, η οποία απέστειλε επιστολή στο διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου για να θέσει το θέμα.
Ο Ουκρανός αμυντικός Γιαροσλάβ Ρακίτσκι αποχώρησε από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες, με τον Πολωνό Γκρέγκορζ Κριχόβιακ να ελπίζει να φύγει από την Κράσνονταρ.
Αυτή την εβδομάδα ο προπονητής της Λοκομοτίβ Μόσχας, Μάρκους Γκίστολ, άφησε επίσης τη θέση του, όπως και ο Ντάνιελ Φάρκε, ο πρώην προπονητής της Νόριτς Σίτι που έφτασε πρόσφατα στο Κράσνονταρ.
Η επιβολή παγκόσμιων κυρώσεων έχει δει την αξία του ρουβλιού να πέφτει κατακόρυφα και ορισμένες εταιρείες δυσκολεύονται επί του παρόντος να πληρώσουν τους μισθούς των παικτών, με συμβόλαια που συμφωνούνται από κοινού σε ευρώ.
Ως εκ τούτου, ορισμένοι παίκτες υψηλού επιπέδου θα μπορούσαν να δουν τα συμβόλαιά τους να ακυρώνονται, αλλά ένα σχέδιο για να ανοίξει ξανά η μεταγραφική περίοδος θα τους επέτρεπε να έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν συμφωνίες αλλού.
Μιλώντας στο Football Summit που διοργάνωσαν οι Financial Times, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Ποδοσφαιριστών (FIFPro), Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν, είπε ότι η τρέχουσα κρίση σημαίνει πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί πλέον να μείνει εκτός πολιτικής.
«Νομίζω ότι ο αθλητισμός πρέπει να δεχτεί ότι η ιδέα να γίνει ένας θεσμός απολιτικός είναι απλώς ένας μύθος. Γιατί αυτό που μας κάνουν τα (πολιτικά) πρόσωπα, κάνουν τον αθλητισμό και πολιτικό», δήλωσε.
«Εάν ο Πούτιν αποφασίσει ότι δεν είναι απολιτικός, δεν είναι. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αντιπροσωπεύει τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ισότητας. Η σημαία του ουράνιου τόξου είναι μια πολιτική απόφαση», πρόσθεσε ο Χόφμαν.