Για τη νέα στρατηγική του ΙΦΕΤ μας μιλά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Γιάννης Σωτηρίου, εξηγώντας ότι οι εξελίξεις τεχνολογικά και ερευνητικά τρέχουν και θα πρέπει το ΙΦΕΤ να τις ακολουθήσει αν θέλει να προσφέρει στον Έλληνα ασθενή καινοτόμες θεραπείες και άμεση πρόσβαση σε αυτές.
Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου
[email protected]
Για τη νέα στρατηγική του ΙΦΕΤ μας μιλά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Γιάννης Σωτηρίου, εξηγώντας ότι οι εξελίξεις τεχνολογικά και ερευνητικά τρέχουν και θα πρέπει το ΙΦΕΤ να τις ακολουθήσει αν θέλει να προσφέρει στον Έλληνα ασθενή καινοτόμες θεραπείες και άμεση πρόσβαση σε αυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρίου, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είναι ένας αυτοχρημαδοτούμενος οργανισμός με ισχυρό κοινωνικό ρόλο. Για περισσότερα από 30 χρόνια καλύπτει τους Έλληνες ασθενείς με φάρμακα και θεραπείες που βρίσκονται σε έλλειψη ή αφορούν σπάνιες παθήσεις. Στο επίκεντρο της στρατηγικής και της λειτουργίας του όπως λέει, είναι ο Έλληνας ασθενής.
Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια έχοντας στο καταστατικό του ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από την εισαγωγή και εμπορία φαρμάκων έως την παραγωγή και τη συμμετοχή του σε ερευνητικά έργα. Χτίζοντας πάνω στην φιλοσοφία της ίδρυσης μας, αναπτύσσουμε το εύρος των λύσεων που προσφέρουμε με σκοπό την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε φάρμακα, καινοτόμες θεραπείες και τεχνολογίες υγείας.
Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσω δύο λέξεις για να περιγράψω τη στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια αυτές είναι: εξατομικευμένες λύσεις. Αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά γιατί καταλαβαίνουμε ποσό σημαντικό είναι ακόμα και το ένα φάρμακο σε εκείνον που το έχει ανάγκη. Το 2021 υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που φέραμε αεροπορικώς ένα μόνο τεμάχιο κάποιας συγκεκριμένης θεραπείας, για κάποιον συνάνθρωπο μας που το είχε ανάγκη.
Θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τις δυνατότητες μας να προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις μέσω ψηφιοποίησης της αλυσίδας διανομής και ενίσχυσης της αποθηκευτικής μας δυναμικότητας. Ήδη υλοποιούμε την προσθήκη ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αποθήκης, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε τη ψηφιακή σύνδεση του οργανισμού με τους συνεργαζόμενους φορείς.
Η στρατηγική ανάπτυξης εξατομικευμένων λύσεων περιλαμβάνει επίσης την ενεργοποίηση των παραγωγικών και ερευνητικών μας δυνατοτήτων. Μέσω της παραγωγικής μας μονάδας, του ερευνητικού εργαστηρίου και της μονάδας ακτινοβόλησης και σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα καινοτομίας, προσβλέπουμε στην ανάπτυξη της έρευνας και τεχνογνωσίας που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση λύσεων που ενισχύουν την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή σε καινοτόμες θεραπείες.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στο ότι η πανδημία σίγουρα ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο το Ινστιτούτο ως ένα φορέα που μπορεί να προσφέρει μεγάλο εύρος λύσεων στην ενίσχυση της πρόσβασης. Την ίδια στιγμή, η ίδια η πανδημία έχει προκαλέσει ή και έχει επιταχύνει αλλαγές που προχωρούσαν αργά τα προηγούμενα χρόνια. Η αναμόρφωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση των νέων διαθέσιμων θεραπειών, η χρήση νέων τεχνολογιών στη καθημερινή διαχείριση της υγείας ενός ασθενή αλλά και η αυξανόμενη δύναμη του ασθενή που αποκτά σταδιακά ολοένα και περισσότερο ουσιαστικό ρόλο στη πρόληψη και θεραπεία του, αποτελούν εξελίξεις που παρακολουθούμε και μελετούμε στο Ινστιτούτου.
Όπως ανέφερα, το ΙΦΕΤ είναι ένας αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός που δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτελούμε ίσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης όπου κάθε χρόνο καλούμαστε με ίδια κεφάλαια, να εξασφαλίσουμε σε χιλιάδες συμπολίτες μας πρόσβαση σε απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες. Προφανώς, τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν ένα πολύ βασικό δείκτη για να μπορούμε να επιτελούμε το έργο μας σωστά.
Το πλάνο ανάπτυξης των επόμενων χρόνων στηρίζεται στην αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων κάτι για το οποίο δουλέψαμε από την πρώτη στιγμή. Σήμερα έχουμε τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα που είχε ποτέ το ΙΦΕΤ, σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με το 2019, γεγονός που μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε άμεσα στις απαιτήσεις της χώρας για χρηματοδότηση φαρμάκων σε έλλειψη.
Είναι χαρακτηριστικό της πολύ καλής δουλειάς που κάνουν τα στελέχη μας, το ότι ενώ το 2021 διαθέσαμε στους ασθενείς διπλάσια αξία φαρμάκων σε σχέση με το 2019, την ίδια περίοδο τετραπλασιάσαμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Τα οικονομικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν το 2021 είναι ιδιαίτερα θετικά, σε μια χρονιά που εξασφαλίσαμε για τους Έλληνες ασθενείς χαμηλότερες τιμές σε περισσότερα από 100 σπάνια και απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα με τη συνολική εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας να ξεπερνάει τα €10.000.000.