Κόσμος
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2008 12:44

Ισραήλ: Εμπόδια στον Ολμερτ για την ειρηνευτική διαδικασία με τη Συρία

Αρνήθηκε σήμερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετικά στελέχη διαφόρων κομμάτων στον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία.

Αρνήθηκε σήμερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετικά στελέχη διαφόρων κομμάτων στον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται μία ειρηνευτική συμφωνία με τη Συρία.

«Οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης Ολμερτ δεν θα με δεσμεύσουν, καθώς κατά τη γνώμη μου το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στα Υψίπεδα του Γκολάν», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Νετανιάχου, φαβορί στις δημοσκοπήσεις για την πρωθυπουργία στο Ισραήλ μετά τις βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ηγετικό στέλεχος του κεντρώου κόμματος Καντίμα του Εχούντ Ολμερτ, ο Τζάχι Χανέγκμπι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας επίσης αρνήθηκε το δικαίωμα αυτό στον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Δεν είναι υπεύθυνο να πιστεύουμε ότι μια μεταβατική κυβέρνηση που δεν έχει εντολή, θα διευθετήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες μια σύγκρουση αρκετών δεκαετιών», είπε ο Χανέγκμπι.

«Εάν μια ημέρα μια συμφωνία με τη Συρία καταστεί δυνατή, θα μπορεί να υιοθετηθεί από μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η «Δαμασκός δεν έχει δείξει κανένα σημάδι της βούλησής της να διαρρήξει τη σχέση της με την Τεχεράνη».

Στην αριστερά, η βουλευτής Ζεάβα Γκαλόν, του κόμματος Μερέτζ, δήλωσε ότι ο Ολμερτ δεν διαθέτει την «απαραίτητη νομιμότητα» για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, που η παρούσα βουλή δεν θα εγκρίνει σίγουρα, λέγοντας ότι η ίδια τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης από τα Υψίπεδα του Γκολάν με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονότ», η αισιοδοξία του επικεφαλής της κυβέρνησης έχει σχέση με μια μυστική συνάντηση που είχε στο Λονδίνο στις 16 Δεκεμβρίου και μια ανταλλαγή μηνυμάτων με τη Συρία στη βάση της διευθέτησης της ειρήνης.

Χθες το βράδυ ο Ολμερτ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Τουρκία, δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία είναι δυνατή.

«Οι συνομιλίες που άρχισα με τη Συρία με τη μεσολάβηση της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν, καθώς έχουν μεγάλο όφελος για το Ισραήλ», ανέφερε ο Ολμερτ.

Ο τέταρτος και τελευταίος γύρος των έμμεσων συνομιλιών διεξήχθη στην Τουρκία στα τέλη Ιουλίου. Ενας πέμπτος γύρος συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί στις 18 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του Ισραήλ.