Πολιτική
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 06:05

Βουλή: Συζήτηση αρχηγών για εμπλοκή ή μη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία αλλά με κύριο επίδικο την εμπλοκή ή μη της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (11:00) με τα κόμματα να προβάλλουν διακριτές θέσεις για το ζήτημα.

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία αλλά με κύριο επίδικο την εμπλοκή ή μη της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (11:00) με τα κόμματα να προβάλλουν διακριτές θέσεις για το ζήτημα.

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έχει καταδικάσει την απρόκλητη ρωσική εισβολή, έχει ταχθεί υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία και στηρίζει την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Ωστόσο οι αποστολές στρατιωτικού υλικού (καλάζνικοφ, εκτοξευτήρες, πυρομαχικά κλπ.) που πραγματοποιήθηκαν ήδη την Κυριακή και τη Δευτέρα με απόφαση της κυβέρνησης αλλά και οι εκπεφρασμένες σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου για εμπλοκή μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να διχάζουν το πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της αποστολής πολεμικού υλικού και, μάλιστα, όπως απεκάλυψε ο κυβερνητικής εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία. Πάντως, αργότερα χθες ο κ. Οικονόμου επιχείρησε να διασκεδάσει κάπως τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το θέμα λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποια προοπτική επιχειρησιακής εμπλοκής προκεχωρημένα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας στο πεδίο που διεξάγονται αυτή τη στιγμή οι μάχες». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας αλλά και το εύρος που μπορεί να εκλάβει θα ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση στο κοινοβούλιο με αντικείμενο την παροχή ενημέρωσης σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από την αποστολή όπλων και διαφώνησε σαφώς από τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Η ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής δεν πρέπει να σημαίνει κινήσεις ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και δήλωσε «ναι» στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην στήριξη των προσφύγων αλλά «όχι» στην αποστολή στρατιωτικού υλικού. Τους λόγους διαφωνίας της κυβέρνησης και τους κινδύνους που θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσουν για την ασφάλεια της χώρας θα διευκρινίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης πολεμικού υλικού εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε συνέντευξή του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς πριν δώσει το πράσινο φως για την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, όμως, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που στέλνει όπλα στην Ουκρανία αλλά το ίδιο κάνουν και άλλα 13-14 κράτη. Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το ζήτημα της συμμετοχής ή μη της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης.

Σαφή θέση κατά κάθε εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές συρράξεις θα εκφράσει ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται με απρόβλεπτες διαστάσεις και με μεγάλους κινδύνους για τους λαούς» ανέφερε σχετικά το ΚΚΕ και καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και για τους μεγάλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον ελληνικό λαό».

Απόλυτη αντίθεση προς την αποστολή ελληνικών μαχητικών στην περιοχή του πολέμου αναμένεται θα διατυπώσει ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κλείσει την πόρτα της λογικής και ανοίγει την πόρτα του φρενοκομείου. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Ελλάδα χρειάζεται και την τελευταία σφαίρα, διότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και προκαλούν με την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» ανακοίνωσε χθες για το ζήτημα η Ελληνική Λύση.

Θέση κατά της αποστολής πολεμικού υλικού ή συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις διατυπώνει και το ΜέΡΑ 25. Μάλιστα ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγόρησε τον κυβέρνηση Μητσοτάκη πως κάνει «ό,τι της υπαγορεύει η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σε συντονισμό αντιπολεμικών δράσεων.