Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.
Για απόπειρα της Μόσχας να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, λίγο μετά από την είδηση για τις επικείμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, έκανε λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, σχολιάζοντας τη διαταγή του Πούτιν. Όπως είπε, αν η Ρωσία προέβαινε σε χρήση των πυρηνικών αυτό θα συνιστούσε «καταστροφή για τον κόσμο».
Τόνισε πάντως πως η Ουκρανία δεν θα υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις της Μόσχας. «Θα προσέλθουμε στις συνομιλίες για να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και θα τους πούμε τι πιστεύουμε για όλα αυτά. Η Ουκρανία δεν λυγίζει. Αιμορραγούμε, αλλά συνεχίζουμε να αμυνόμαστε με επιτυχία» τόνισε.
Για «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην επιθετικότητα του Ρώσου προέδρου έναντι της Ουκρανίας.
«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ρητορική. Είναι μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Και φυσικά όταν συνδυάζεις αυτήν τη ρητορική με το τι κάνουν στο πεδίο στην Ουκρανία, το να διεξάγουν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου έθνους, να πραγματοποιούν πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, αυτό προστίθεται στη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε στην εκπομπή State of the Union του CNN.
Ως μέρος ενός μοτίβου των κατασκευασμένων απειλών της Μόσχας προκειμένου να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, χαρακτήρισε την κίνηση του Ρώσου προέδρου η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Τον έχουμε δει να το κάνει ξανά και ξανά. Σε καμία χρονική στιγμή η Ρωσία δεν απειλήθηκε από το ΝΑΤΟ, δεν απειλήθηκε από την Ουκρανία», δήλωσε η Ψάκι στην εκπομπή This Week του ABC.
«Πρόκειται για ένα μοτίβο του προέδρου Πούτιν και θα ορθώσουμε το ανάστημά μας σε αυτό. Διαθέτουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, όμως πρέπει επίσης να φωνάξουμε για το τι βλέπουμε εδώ από τον πρόεδρο Πούτιν» πρόσθεσε η ίδια.
Τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι ανοικτές στο ενδεχόμενο να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία και συμπλήρωσε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. «Δεν τις έχουμε απορρίψει, όμως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά και να το κάνουμε με ενωμένο τρόπο» είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ