Στη σημασία της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878 αναφέρθηκε η Πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Δίου-Ολύμπου, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου.
Στη σημασία της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878 αναφέρθηκε η Πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του Δήμου Δίου-Ολύμπου, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου.
«Η Επανάσταση του Ολύμπου ήταν το σημαντικότερο γεγονός στην περιοχή από την Επανάσταση του 1821 ως στους μακεδονικούς αγώνες του 1904-1908 όσον αφορά τη συμβολή του στην επέκταση του ελεύθερου ελληνικού χώρου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Ο σκοπός της ήταν διττός: να αποτινάξει τον βάρβαρο τουρκικό ζυγό και να περιορίσει τον βουλγαρικό επεκτατισμό. Να υπογραμμίσει την πληθυσμιακά σημαντική και πολιτισμικά αξιόλογη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, ώστε οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να μη στέρξουν στην ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο σχεδιαζόμενο τότε, με τη σφραγίδα της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, μεγάλο βουλγαρικό κράτος.
Οι δυνάμεις των Τούρκων ήταν υπέρτερες. Η επανάσταση του Ολύμπου θα κατασταλεί, όμως ούτε το πνεύμα της θα σβήσει, ούτε η θυσία των μαχητών της θα πάει χαμένη. Θα αντιτάξει τον αυτοθυσιαστικό πατριωτισμό στις μηχανορραφίες των τότε μεγάλων δυνάμεων, θα ενισχύσει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας και θα συντελέσει στην προβολή και υιοθέτηση των ελληνικών δικαίων, από πλευράς των Ευρωπαίων, όπως θα φανεί στο συνέδριο του Βερολίνου τον Ιούνιο του 1878».
«Σήμερα τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων του Λιτοχώρου με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους του πολιτισμού τουρισμού και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Χαιρέτισε επίσης την ίδρυση ψηφιακού Μουσείου αφιερωμένο στην επανάσταση του 1878 για το οποίο είπε ότι θα αποτελέσει σημαντικό κέντρο πολιτισμού μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Δίον, το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών και το Ναυτικό Μουσείο του Λιτοχώρου.
Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Ευάγγελος Γερολιόλιος επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστική πλακέτα και της πρόσφερε αντίγραφο της Θεάς Υγείας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.
Επίησης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν θύματα και ομογενών. Μίλησε για «εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, η οποία ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες» και υπογράμμισε: «Ήδη θρηνούμε θύματα, υπάρχουν και θύματα ομογενείς, δυστυχώς, αλλά και θύματα από τον ουκρανικό λαό, γιατί οι άνθρωποι είναι παντού και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου σημαντική όποιον κι αν αφορά. Ειλικρινά εύχομαι, όπως φαντάζομαι όλοι μας, να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μία καλύτερη εξέλιξη σε αυτό το γεγονός, σ’ αυτήν την κρίση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, όχι μόνο την Ευρώπη, δεκαετίες πίσω».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ