Πολιτική
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 16:36

Ευρωπαϊκό μέτωπο για το ενεργειακό «ράλι» ζητά η κυβέρνηση - «Ξαναγράφονται» τα μέτρα στήριξης

Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή απάντηση της Ευρώπης στην αύξηση των τιμών ενέργειας εστιάζει η κυβέρνηση, καθώς το τσουνάμι ανατιμήσεων αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομία. Ταυτόχρονα σειρά κινήσεων είναι σε εξέλιξη εντός συνόρων για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας. Το σχέδιο για ενεργειακή επάρκεια στη χώρα. «Ξαναγράφονται» τα μέτρα στήριξης.

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή απάντηση της Ευρώπης στην αύξηση των τιμών ενέργειας εστιάζει η κυβέρνηση, καθώς το τσουνάμι ανατιμήσεων αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομία. Ταυτόχρονα σειρά κινήσεων είναι σε εξέλιξη εντός συνόρων για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας.

Δεδομένο είναι πως η «εκρηκτική» πορεία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα και απειλεί τους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν και σε μια σειρά βασικών αγαθών, με αποτέλεσμα να ανοίγει η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Πρόκειται για μια δύσκολη «εξίσωση», καθώς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η διάρκεια της κρίσης και ο αντίκτυπος που θα έχει στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα «βουτιά» κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι και συνεχίζουν την ανοδική πορεία. 

Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο μείζον θέμα της ενέργειας, με στόχο να υπάρξει μια κοινή απάντηση στις ανατιμήσεις. Θα υπογραμμίσει  πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα  και γι’ αυτό απαιτείται  μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.

Συγκεκριμένα τρεις είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό:

  • Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Άλλωστε πρόκειται για ένα θέμα που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν και  με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, με την αξιοποίηση έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Είναι ανάγκη να εξεταστεί ένα σχέδιο κοινής δράσης των ευρωπαϊκών κρατών. Για παράδειγμα η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία) έχει μιλήσει για κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουσιαστικά  προτείνεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο στα πρότυπα των εμβολίων κατά του Covid. 
  • Πρέπει να συζητηθεί η εξαίρεση των ενεργειακών «κονδυλίων» από τους δημοσιονομικούς κανόνες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα απαιτηθούν νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το σχέδιο για ενεργειακή επάρκεια στη χώρα

«Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα- καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν σημαντικές  ενεργειακές προεκτάσεις.  

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο πρόβλημα, ωστόσο έχει γίνει επεξεργασία ενός plan b. 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση  αυτή θα εξαντληθούν όλες οι  δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και  με πετρέλαιο».

«Ξαναγράφονται» τα μέτρα στήριξης

Στην παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Η… εαρινή στρατηγική θα αναπροσαρμοστεί, καθώς σε αυτή τη χρονική συγκυρία προτεραιότητα δίνεται στην απορρόφηση των κραδασμών από τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. 

Παράλληλα η  κυβέρνηση έχει στο συρτάρι ένα σχέδιο για την στήριξη των πλέον ευάλωτων από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο το εύρος αυτού του πακέτου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς όσο αυξάνονται τα κονδύλια για μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο τόσο μειώνεται το ποσό που μπορεί να πάει για πρόσθετες ενισχύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου - πριν δηλαδή από τις εξελίξεις στην Ουκρανία- είχε ήδη σκαρφαλώσει στο 6.2% . Με αγωνία αναμένονται πλέον τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, ενώ μένει να διαπιστωθεί πως τα  τεκταινόμενα θα επηρεάσουν το σκέλος της ανάπτυξης. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr