Σενάρια που αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση με φόντο την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σενάρια που αφορούν «την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας» επεξεργάζεται η κυβέρνηση με φόντο την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πως «το ενεργειακό πρόβλημα και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση». Όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα απόψε στις Βρυξέλλες. «Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
«Αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη που να εκβιάζεται και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά πρέπει να έχουμε μια κοινή δράση και αντίδραση. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών. Από το προηγούμενο διάστημα είχαμε κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα πλέγμα εργαλείων που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό ζήτημα σε ότι αφορά τις τιμές» σημείωσε, διευκρινίζοντας: «Έχουμε ζητήσει τη συγκρότηση ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το χρηματιστήριο των ρύπων, το οποίο θα μπορεί να έχει δεκάδες δισ. ευρώ για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να στηρίξουν τους καταναλωτές». Συμπλήρωσε ακόμη πως «υπάρχουν ιδέες για τις κοινές προμήθειες, ιδέες που σχετίζονται με την εξαίρεση από κάποιο πλαίσιο κανόνων της επιτροπής ανταγωνισμού για τη δυνατότητα ενίσχυσης των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. «Υπάρχουν μια σειρά από ιδέες που οι Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πολύ σοβαρά» υπογράμμισε.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα και διαβεβαίωσε πως έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Επίσης, όπως είπε, έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. «Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο» ανέφερε.
«Δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού αυτή την ώρα» διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων και σενάρια που έχουμε επεξεργαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τον εφοδιασμό, κάτι που αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται».
Για τις κυρώσεις που μπορεί να αφορούν και ρωσικά κεφάλαια στην Ελλάδα επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις και είπε ότι εάν προκύψουν στο κατάλογο των κυρώσεων ζητήματα που υπάρχουν και στη χώρα θα εφαρμοστεί ότι εφαρμόζει συνολικά η Ε.Ε..
Ανέφερε επίσης πως «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».
«Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας... Η κυβέρνηση, με σύνεση και προνοητικότητα, έχει φροντίσει έμπρακτα να θωρακίσει την Πατρίδα και τους κατοίκους της μέσα ένα περιβάλλον κρίσεων που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον υπερβαίνουν τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων στις ηλικίες κάτω από τα 80 έτη» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε τέλος πως «οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος».
«Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος» κατέληξε.
Στο μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Παρασκευή, στις 8:30, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνου Ξιφαρά και εκπροσώπου του ΔΕΣΦΑ.
naftemporiki.gr