Οι παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ειδικά η νέα παραλλαγή ΒΑ2 που φαίνεται να έχει διαφορετική γενετική αλληλουχία καθώς και να υπερσκελίζει την ΒΑ1, έχουν μπει σοβαρά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι παραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, ειδικά η νέα παραλλαγή ΒΑ2 που φαίνεται να έχει διαφορετική γενετική αλληλουχία καθώς και να υπερσκελίζει την ΒΑ1, έχουν μπει σοβαρά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 (TAG-VE) συναντήθηκε χθες για να συζητήσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την μετάλλαξη ανησυχίας Omicron, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών της BA.1 και ΒΑ.2.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μετάδοσης, σοβαρότητας, επαναμόλυνσης, διαγνωστικών, θεραπευτικών και επιπτώσεων των εμβολίων, η ομάδα τόνισε ότι η υποκατηγορία BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να θεωρείται παραλλαγή ανησυχίας και ότι θα πρέπει να παραμείνει ταξινομημένη ως Omicron ενώ, συμπλήρωσε, ότι η παραλλαγή BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθείται ως ξεχωριστή υποκατηγορία της Omicron από τις αρχές δημόσιας υγείας.
Η παραλλαγή Omicron που προκαλεί ανησυχία είναι επί του παρόντος η κυρίαρχη παραλλαγή που κυκλοφορεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν όλες τις αλληλουχίες που αναφέρονται στο GISAID. Η Omicron αποτελείται από πολλές παραλλαγές, καθεμία από τις οποίες παρακολουθείται από τον ΠΟΥ και τους συνεργάτες του. Από αυτά, τα πιο κοινά είναι τα BA.1, BA.1.1 (ή Nextstrain clade 21K) και BA.2 (ή Nextstrain clade 21L).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ονομάζονται BA.2 αυξάνει σε σχέση με τη BA.1 τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η παγκόσμια κυκλοφορία όλων των παραλλαγών φέρεται να μειώνεται.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες του ΠΟΥ, η παραλλαγή BA.2 διαφέρει από τη BA.1 ως προς τη γενετική της αλληλουχία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαφορών αμινοξέων στην πρωτεΐνη ακίδας και σε άλλες πρωτεΐνες. Μελέτες όπως λένε, έχουν δείξει ότι η BA.2 έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της BA.1. Ωστόσο, οι μελέτες συνεχίζονται για την κατανόηση των λόγω αυτού του πλεονεκτήματος ανάπτυξης, αλλά τα αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή BA.2 φαίνεται πιο μεταδοτική από τη BA.1, η οποία επί του παρόντος παραμένει η πιο κοινή παραλλαγή της Omicron. Αυτή η διαφορά στη μεταδοτικότητα φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από τη διαφορά μεταξύ BA.1 και Delta. Περαιτέρω, αν και οι αλληλουχίες BA.2 αυξάνονται αναλογικά σε σχέση με άλλες υπογραμμές Omicron (BA.1 και BA.1.1), εξακολουθεί να υπάρχει μια αναφερόμενη μείωση σε συνολικές περιπτώσεις παγκοσμίως.
Μελέτες που είναι σε εξέλιξη αξιολογούν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με BA.2 σε σύγκριση με BA.1. Η επαναμόλυνση με BA.2 μετά από μόλυνση με BA.1 έχει τεκμηριωθεί, ωστόσο, τα αρχικά δεδομένα από μελέτες επαναμόλυνσης σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η μόλυνση με BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της επαναμόλυνσης με BA.2, τουλάχιστον για την περιορισμένη περίοδο για την οποία στοιχεία είναι διαθέσιμα.
Το TAG-VE εξέτασε επίσης προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα από την Ιαπωνία που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα χωρίς καμία ανοσία στον SARS-CoV-2, τα οποία υπογράμμισαν ότι η BA.2 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε χάμστερ σε σύγκριση με τη BA.1. Εξέτασαν επίσης δεδομένα πραγματικού κόσμου σχετικά με την κλινική βαρύτητα από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, όπου η ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση είναι υψηλή: σε αυτά τα δεδομένα, δεν αναφέρθηκε διαφορά στη σοβαρότητα μεταξύ BA.2 και BA.1 .
Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη γενεαλογία BA.2 ως μέρος της Omicron και ζητά από τις χώρες να συνεχίσουν να επαγρυπνούν, να παρακολουθούν και να αναφέρουν αλληλουχίες, καθώς και να διεξάγουν ανεξάρτητες και συγκριτικές αναλύσεις των διαφορετικών υποκατηγοριών Omicron. Επιπλέον, το TAG-VE θα συνεδριάζει τακτικά και θα συνεχίσει να συζητά τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα των παραλλαγών και τον αντίκτυπό τους στα διαγνωστικά, θεραπευτικά και εμβόλια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr