Τα επόμενα βήματα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εκφράσει την πρόθεση άρσης των περισσότερων περιορισμών για τους εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στο προσκήνιο η συζήτηση περί άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Τα επόμενα βήματα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εκφράσει την πρόθεση άρσης των περισσότερων περιορισμών για τους εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που η μία μετά την άλλη εγκαταλείπουν το αυστηρό πλαίσιο περιορισμών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. «Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα» σημείωσε, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας.
Την εκτίμηση ότι «σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα» εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είμαστε στο τέλος αυτής της ιστορίας αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”» ανέφερε, σημειώνοντας πάντως πως «η επιτήρηση θα συνεχιστεί» και ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική παρουσία του.
Υπό το παραπάνω κλίμα έχει έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Ερωτηθείς σχετικά εν όψει της συνεδρίασης της επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε αναφέρει κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι ειδικοί «σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών και των δεδομένων της πανδημίας, παρακολουθώντας και την πορεία και στις υπόλοιπες χώρες, κάνουν τις εισηγήσεις της και με βάση αυτές, η κυβέρνηση αποφασίζει». «Βλέπουμε την τάση που υπάρχει και στον υπόλοιπο κόσμο. Bλέπουμε τα μεγέθη της πανδημίας εδώ, και ανάλογα τοποθετούμαστε» αρκέστηκε να πει.
Όπως προκύπτει από τοποθετήσεις των ειδικών τα «σήματα» για διατήρηση της μάσκας σε υπαίθριους χώρους ή άρσης του μέτρου είναι ανάμικτα.
«Η αποκλιμάκωση της πανδημίας συνεχίζεται και σύντομα θα επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα» είχε δηλώσει χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης είπε πως τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητη. «Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας» ανέφερε.
Όπως παρατήρησε, «ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως η απόφαση για να μπει τέλος στη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πρόωρη: «Προς τα εκεί πηγαίνουμε αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν λίγο πρόωρο αυτή τη στιγμή. Σαφώς όμως πηγαίνουμε σε χαλάρωση των μέτρων που δεν χρειάζονται πια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr