Κοινωνία
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 12:33

Δημοσκόπηση σε Ελλάδα & Τουρκία: Πώς βλέπει ο ένας τον άλλο

Η δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2021, με την συμμετοχή 1008 Ελλήνων και 2731 Τούρκων πολιτών. Και οι δύο δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτών εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα. Το 62.2% των Ελλήνων και το 57.7% των Τούρκων ερωτηθέντων συμφώνησαν τον Δεκέμβριο με την θέση ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση.

Η δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2021, με την συμμετοχή 1008 Ελλήνων και 2731 Τούρκων πολιτών.

Αυτή ακολούθησε τα βήματα της πρώτης κοινής δημοσκόπησης που έλαβε χώρα μεταξύ 19 και 21 Φεβρουαρίου 2021, με τη συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων πολιτών.

Είναι προϊόν της ερευνητικής σύμπραξης της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC), η δημοσκόπηση διοργανώθηκε από δύο κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία, την MRB και την KONDA.

Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων παρέμεινε το ίδιο με το ερωτηματολόγιο του πρώτου κύματος, ώστε είτε να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που αποτυπώθηκαν στην πρώτη δημοσκόπηση, είτε να επισημανθούν οι δυναμικές πιθανών αλλαγών.  

Και οι δύο δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτών εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα. Το 62.2% των Ελλήνων και το 57.7% των Τούρκων ερωτηθέντων συμφώνησαν τον Δεκέμβριο με την θέση ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση. 

Ενδιαφέρουσα είναι και η σύγκλιση Ελλήνων και Τούρκων ερωτωμένων στην ενοχοποίηση των πολιτικών ελίτ για τις διμερείς διαφορές. Τον Φεβρουάριο 79.2% των Ελλήνων και 58.1% των Τούρκων θεωρούσαν ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προκαλούνται από τους πολιτικούς. Και στις δύο χώρες παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά την δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου υποχωρούν στην δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου. Ενώ τον Φεβρουάριο 78.5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν 63.8%. Ενισχύεται επιπλέον η απαισιοδοξία για την γενική πορεία της χώρας. Το 67% των Τούρκων δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στην χώρα τους έναντι 62.5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο. 

Τη δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία παρουσίασαν σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση ο Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής, διαΝΕΟσις, ο Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Ευάγγελος Αρεταίος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ/Δημοσιογράφος, ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ/Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ. Σχολίασαν η Πωλίνα Λάμψα, Συντονίστρια, Ελληνική Ομάδα, Ελληνοτουρκικό Φόρουμ και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Βασίλης Νέδος.