Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση προκαλεί ανησυχία και εντάσεις στις διεθνείς αγορές. Έτσι, εξηγούνται άλλωστε και οι απώλειες στις διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 και τον MSCI EM να υποχωρούν σε μηνιαίο επίπεδο 4,03% και 0,81%, αντίστοιχα.
Η Ρωσο-Ουκρανική κρίση προκαλεί ανησυχία και εντάσεις στις διεθνείς αγορές. Έτσι, εξηγούνται άλλωστε και οι απώλειες στις διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 και τον MSCI EM να υποχωρούν σε μηνιαίο επίπεδο 4,03% και 0,81%, αντίστοιχα.
Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στην προοπτική σύσφιγξης των συνθηκών ρευστότητας, εκ νέου, από τις Κεντρικές Τράπεζες, ανοίγοντας το ενδεχόμενο για έναν πιο εμπροσθοβαρή κύκλο αύξησης επιτοκίων, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται. Η ΒοΕ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων δύο φορές, η Fed προβλέπεται να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2022 και από την άλλη η ΕΚΤ προβλέπεται να προβεί σε αύξηση στα τέλη του 2022 ή αρχές του 2023, καθώς οι κίνδυνοι για τις προοπτικές, για τον πληθωρισμό, κλίνουν προς τα πάνω.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση της αμερικανικής 2ετίας διαμορφώθηκε στο 1,52% και της 10ετίας στο 2,04%, με το δολάριο να ενισχύεται τόσο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων όσο και έναντι του ευρώ.
Πέρα από τις υφιστάμενες διαταραχές στον εφοδιασμό και την αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις ευνόησαν σημαντικά τις αποδόσεις τόσο του πετρελαίου όσο και του χρυσού, οδηγώντας τις τιμές τους σε νέα ιστορικά υψηλά.
Μικτές αποδόσεις κατέγραψαν οι αποδόσεις των επιμέρους αγροτικών προϊόντων. Σημαντικά τα κέρδη για τη σόγια, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα βοοειδή, το βαμβάκι, ενώ απώλειες είχαν η ζάχαρη και ο χυμός πορτοκαλιού. Η κρίση στις Ρωσο-Ουκρανικές σχέσεις και το ενδεχόμενο κλιμάκωσής της προβληματίζει την αγορά, καθώς παρατείνει την πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Εν τούτοις η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σύρραξης δύναται να εκτοξεύσει τις τιμές, κυρίως των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Για το βαμβάκι, οι σχετικά περιορισμένες προμήθειες και η ισχυρή ζήτηση δύναται να συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην τιμή του. Η αγορά εκτιμά ότι βρίσκονται σε υπεραγορασμένο επίπεδο και πιθανά να υπάρξουν πτωτικές πιέσεις στην τιμή των βοοειδών, ενώ οι βροχοπτώσεις στην παραγωγή χειμερινού ρυζιού πιθανά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του.
Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο (+7,52%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+8,58%). Ως πιθανές αιτίες φαίνονται να είναι η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, ενώ και οι πρόσφατες εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο δύναται να έχουν θετική επίδραση. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα έχει αντιστραφεί σε σχετικά θετική από ουδέτερη. Ωστόσο, οι ασθενέστερες προοπτικές της οικονομίας της Κίνας σε συνδυασμό με ένα πιο δυνατό δολάριο, ως αποτέλεσμα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, πιθανά να θέσουν υπό πίεση τις τιμές τους, λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικά υψηλό επίπεδο αποτίμησής τους.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.