Ο πόλεμος ξέσπασε το 2014 όταν αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε περιοχές σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες άφησαν τμήματα των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, της περιοχής του Ντονμπάς, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία προσάρτησε επίσης την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 σε μια κίνηση που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.
Ο πόλεμος ξέσπασε το 2014 όταν αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε περιοχές σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες άφησαν τμήματα των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, της περιοχής του Ντονμπάς, στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία προσάρτησε επίσης την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 σε μια κίνηση που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.
Οι ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές στο Ντονμπάς έγιναν γνωστές ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR) και Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR). Η ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι δύο περιοχές είναι στην πραγματικότητα ρωσοκρατούμενες. Οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες δεν αναγνωρίζονται από καμία κυβέρνηση, πέρα από τη Ρωσία που τις αναγνώρισε τη Δευτέρα. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνείται να συνομιλήσει απευθείας με καμία από τις δύο δημοκρατίες που έχουν αποσχιθεί.
Η δεύτερη συμφωνία του Μινσκ, του 2015, οδήγησε σε μια ασταθή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και η σύγκρουση μετατράπηκε σε στατικό πόλεμο κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει την ουκρανική κυβέρνηση και τις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Οι Συμφωνίες του Μινσκ απαγορεύουν τη χρήση βαρέων όπλων κοντά στη γραμμή επαφής.
Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για τη σύγκρουση φέρει έντονα πολιτικά σημάδια. Η ουκρανική κυβέρνηση αποκαλεί τις αυτονομιστικές δυνάμεις «εισβολείς» και «κατακτητές». Από την άλλη, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τις αυτονομιστικές δυνάμεις «πολιτοφυλακές» και υποστηρίζουν ότι είναι ντόπιοι που αμύνονται ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου.
Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση στο Ντονμπάς από το 2014. Σύμφωνα με την Ουκρανία, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να μένουν στις περιοχές του Ντονμπάς που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο και περίπου 200.000 να επανεγκαθίστανται στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
naftemporiki.gr