Απόψεις
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 07:00

Η στάση των Ελλήνων για την ουκρανική κρίση

Τούτη την ώρα που δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για την κρίση.  Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Euroskopia/Prorata) την περίοδο 31 Ιανουαρίου - 13 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η απόλυτη πλειονότητα των Ελλήνων (51%) συμφωνεί με τη στήριξη της Ουκρανίας από την Ε.Ε. με διπλωματικά μέσα, γράφει ο Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου .

Από την έντυπη έκδοση

Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τούτη την ώρα που δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης για την κρίση.  Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Euroskopia/Prorata) την περίοδο 31 Ιανουαρίου - 13 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η απόλυτη πλειονότητα των Ελλήνων (51%) συμφωνεί με τη στήριξη της Ουκρανίας από την Ε.Ε. με διπλωματικά μέσα. Ταυτόχρονα, όμως, στην Ελλάδα καταγράφεται, με 21%, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής δράσης στο Ουκρανικό, αμέσως μετά την Ιταλία (18%).

Επίσης στην Ελλάδα παρατηρείται το συγκριτικά υψηλότερο ποσοστό αντίθεσης σε κάθε κοινοτική στήριξη (διπλωματική ή στρατιωτική) στην Ουκρανία, με 21%. 

Συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς ότι η ελληνική κοινή γνώμη συντάσσεται μεν με την ευρωπαϊκή θέση στο Ουκρανικό, αλλά, τουλάχιστον προσώρας, δείχνει λιγότερο διατεθειμένη να δεχθεί την ευρωπαϊκή στρατιωτική εμπλοκή, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ένα μειοψηφικό αλλά σημαντικό τμήμα που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή δράση κατά της Ρωσίας.

Η παραπάνω εικόνα φαίνεται να συμβαδίζει με έρευνες ετών οι οποίες καταδεικνύουν ότι η θετική στάση των Ελλήνων προς την Ε.Ε. συμβαδίζει με φιλικές διαθέσεις σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης προς τη Ρωσία. Τον περασμένο Ιούνιο μελέτη του αμερικανικού κέντρου ερευνών Pew έδειξε ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης (55%) προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ανάμεσα σε 17 χώρες. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, η θετική γνώμη για τον κ. Πούτιν στην Ελλάδα έφτανε το 58% το 2018, ενώ το 2019 οι ευνοϊκές γνώμες για τη Ρωσία ήταν 47%.
 
Επίσης, οι διαθέσεις αυτές φαίνεται να χαρακτηρίζουν μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων. Σύμφωνα με την Pew, ιδιαίτερα υψηλό εμπιστοσύνης στον Πούτιν καταγραφόταν το καλοκαίρι του 2021 στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (63%), ενώ βάσει του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue πλειοψηφικά ποσοστά θετικών στάσεων προς τη Ρωσία χαρακτήριζαν το 2019 και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (52%).