Πλάνα του Ρώσου προέδρου Βλ Πούτιν να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών, μετέδωσε η κρατικη τηλεόραση, αμέσως μετά το μακροσκελές διάγγελμά του.
Πλάνα του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας,Ντονέτσκ και Λουχάνσκ μετέδωσε η κρατικη τηλεόραση, αμέσως μετά το μακροσκελές διάγγελμά του.
Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση του για την ανεξαρτησία των συγκεκριμένων περιοχών.
« Η αναγνώριση των περιοχών είναι το σωστό βάσει της ιστορίας και της εγγύτητας της Ουκρανίας με τη Ρωσία», είπε νωρίτερα ο Πούτιν απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες (με αποδέκτες του ηγέτες της Δύσης).
Επέμεινε ότι η «Ουκρανία είναι τμήμα της ιστορίας μας» και δημιουργήθηκε από την «κομμουνιστική Ρωσία». «Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένας λαός», τόνισε ο κ. Πούτιν.
Συνεχίζοντας την αναφορά του για την ιστορία, ο Πούτιν επέκρινε και τον Λένιν, αποκαλώντας τον «συγγραφέα και αρχιτέκτονα» της Ουκρανίας. Είπε ότι ουσιαστικά έφερε τη Ρωσία σε «μειονεκτική θέση».
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «λήστεψαν» τη Ρωσία όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει ξαναμιλήσει - κάποτε χαρακτήρισε την κατάρρευση του μπλοκ «γεωπολιτική καταστροφή».
«Λοιπόν θέλετε αποκομμουνισμό; Αυτό μας ταιριάζει. Αλλά ας μην σταματήσουμε στα μισά του δρόμου. Είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε πώς είναι αυτό».
«Θέλουν να κατασκοπεύουν τη Ρωσία από την Ουκρανία. Θέλουν να αυξήσουν το νατοϊκό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τα λιμάνια της Ουκρανίας», τόνισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Κατηγόρησε δε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια έχουν αγνοηθεί. Λέει ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει διευθετηθεί, λέγοντας ότι ο κίνδυνος ενός «ξαφνικού χτυπήματος» κατά της Ρωσίας θα αυξανόταν εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί.
«Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτας», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα», τόνισε.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, είπε ο κ. Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.
«Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία», είπε ο κ. Πούτιν και συνέχισε: «Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανία. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία».
«Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μαϊντάν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν», διακήρυξε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα γεγονότα του 2014 - όπου διαδηλωτές ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας - «πραξικόπημα». Ο Πούτιν λέει, ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «έξω».
Ο κ. Πούτιν τόνισε πως «έχουμε προτάσεις να καταθέσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», ενώ ξεκαθάρισε πως θα χρειαστούν εγγυήσεις.
Στο τέλος του διαγγέλματος υπέγραψε τα έγγραφα και ζήτησε από το ρωσικό κοινοβούλιο να επικυρώσει την απόφαση το συντομότερο δυνατό. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Είμαι σίγουρος ότι θα έχω την υποστήριξη του ρωσικού λαού. Ευχαριστώ.»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επομένως επίσημα τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο, μια κίνηση που πιθανότατα θα τορπιλίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Ευρώπης και θα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τη Δύση.
Επιπροσθέτως, ο Ρώσος ηγέτης είχε ενημερώσει τους ομολόγους του στη Γερμανία και τη Γαλλία για την απόφασή του, λέγοντας ότι εκείνοι είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την κίνηση. Αυτό το είπε και ο ίδιος στο διάγγελμά του.
Ο κ. Πούτιν συγκάλεσε νωρίτερα τη Δευτέρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του. Η αναγνώριση σε ένα πλαίσιο αυξημένης ανησυχίας για τη συνεχή συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία, ακόμη και όταν η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.
Η διπλωματική αναταραχή εξακολουθεί να υφίσταται, με προσπάθεις να καταβάλλονται να αποτραπεί μια πιθανή σύγκρουση, αν και αυτές οι προσπάθειες βρήκαν εμπόδια τη Δευτέρα, καθώς η Μόσχα είπε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια» για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την τύχη μιας γαλλικής πρότασης δημοσιοποιήθηκε ώρες νωρίτερα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε με τον Πούτιν ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Παρίσι την Παρασκευή για συνομιλίες.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.
H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, BBC, RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ