Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες στη Βιέννη με τις διεθνείς δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν μπορούν να επιτύχουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες στη Βιέννη με τις διεθνείς δυνάμεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν μπορούν να επιτύχουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το Reuters μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, έπειτα από μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, από την οποία αποσύρθηκε μονομερώς η Ουάσινγκτον το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποδείξουν τη βούλησή τους να άρουν σημαντικές κυρώσεις», είπε ο Ραΐσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι στην Ντόχα.
«Προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τις διαπραγματεύσεις και πυρηνικά θέματα.»
Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται και σε άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της αποδέσμευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών πόρων που βρίσκονται σε νοτιοκορεατικές τράπεζες και της απελευθέρωσης Δυτικών που κρατούνται στο Ιράν.
«Οι επιθέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η αντίσταση έχει φέρει αποτελέσματα και κανένα από τα θέματα της περιοχής δεν έχει στρατιωτική επίλυση», είπε ο Ραΐσι.
Ο Ραΐσι ήταν πιο επιφυλακτικός από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα πως οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο».
Ο Χατιμπζαντέχ είπε επίσης πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» στις συνομιλίες της Βιέννης. «Τα εναπομείναντα ζητήματα είναι τα πιο δύσκολα», δήλωσε σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.
Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε πως το ανώτατο σώμα ασφαλείας του Ιράν, το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, χειρίζεται το θέμα των συνομιλιών της Βιέννης. Το Συμβούλιο αναφέρεται απευθείας στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις περιόρισε τον εμπλουτισμό ουρανίου του Τεχεράνης έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αναπτύξει υλικό για πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση διεθνών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.
Το Ιράν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ, δήλωσε προχθές Σάββατο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να επιτύχουν «το συντομότερο δυνατό», αν οι ΗΠΑ λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.
Μιλώντας από την Ντόχα, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για το αέριο, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Όουτζι χαρακτήρισε τις κυρώσεις παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλή για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Το Ιράν έχει παραβιάσει ορισμένα από τα όρια της πυρηνικής συμφωνίας αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από αυτήν και επανέφεραν τις κυρώσεις υπό τον Τραμπ.
Το Ισραήλ, υπ΄αριθμόν ένα εχθρός του Ιράν που θεωρείται ευρέως ότι έχει το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες στη Βιέννη. Πιέζει την Ουάσινγκτον για τους όρους μιας αναδυόμενης ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, δήλωσαν σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι, θέτοντας την προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας την επόμενη ημέρα με την Ουάσινγκτον προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες τους.
Αν και δεν είναι μέρος των συνομιλιών, το Ισραήλ διαβουλεύεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζοντας ότι θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σε οποιαδήποτε αναβίωση της συμφωνίας επιτευχθεί με την Τεχεράνη για τις αντιρρήσεις της.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters