Της Σοφίας Κουνενάκη - Εφραίμογλου
Προέδρου Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Α’ αντιπροέδρου Δ.Σ. ΕΒΕΑ και αντιπροέδου Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Της Σοφίας Κουνενάκη - Εφραίμογλου
Προέδρου Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Α’ αντιπροέδρου Δ.Σ. ΕΒΕΑ και αντιπροέδου Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ που η Ελλάδα επιδιώκει να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη, ανταγωνιστική και βιώσιμα αναπτυσσόμενη οικονομία, απαιτούνται στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να αλλάξουμε σελίδα. Το νέο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της χώρας πρέπει να βασιστεί στο πιο διαχρονικό εφόδιο, που δεν είναι άλλο από τον πολιτισμό, συνδυάζοντάς το με αυτά της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ είκοσι χρόνια ο πολιτισμός ως παραγωγικός κλάδος διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις εθνικές οικονομίες και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω. Μέσω της υλοποίησης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης, NextGenerationEU, θα διατεθούν μέσα στα επόμενα χρόνια περί τα 2,8 δισ. ευρώ για τον κλάδο του πολιτισμού.
ΕΠΟΜEΝΩΣ, αναμένεται να αναπτυχθεί με ισχυρούς ρυθμούς χάρη στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI), της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα της Εκτεταμένης Πραγματικότητας (eXtended Reality - XR).
ΣΤΗ ΝΕΑ και ιδιαίτερα σύνθετη πραγματικότητα που διαμορφώνεται παγκοσμίως και αναμένεται να αποτελέσει τη νέα κανονικότητα στη μετά την πανδημία εποχή, οι διεθνείς οικονομικές, επιχειρηματικές και τεχνολογικές συνεργασίες αναδιαμορφώνονται και διασυνδέονται. Παράλληλα, οι αγορές εισέρχονται σε νέο κύκλο, η κοινωνία υιοθετεί νέες αντιλήψεις και συμπεριφορές στην πρόσληψη της πληροφορίας, στις καταναλωτικές συνήθειες και στις παρεχόμενες υπηρεσίες που αναβαθμίζονται διαρκώς. Ο οδικός χάρτης σε αυτόν τον απόλυτα διασυνδεδεμένο κόσμο είναι ξεκάθαρος και απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, που βασίζονται στο τρίπτυχο γνώση, συνεργασία, εξωστρέφεια.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα, ώστε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, σχετίζεται με τη σύνθεση ενός ανταγωνιστικού θεσμικού, εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα αποτελεί πόλο επενδυτικής έλξης και θα καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.
ΓΙΑ ΝΑ το πετύχουμε, θα πρέπει να συνδέσουμε τον Πολιτισμό με την Εκπαίδευση, την Υγεία, τον Τουρισμό και πολλούς άλλους κλάδους, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής και παρέχοντας τις υποδομές, τα εργαλεία, τη γνώση και την πρόσβαση στη διεθνή έρευνα ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα. Η καινοτόμα τεχνολογία της Εκτεταμένης Πραγματικότητας είναι ικανή να αναδείξει μια νέα επιχειρηματικότητα, αναπτύσσοντας εφαρμογές που απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας και αναβαθμίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.
ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ την κατεύθυνση, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποιεί το Πρόγραμμα XR Cosmos και προτείνει ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Καινοτομίας και Ανάπτυξης με τη χρήση της Εκτεταμένης Πραγματικότητας.
Η ΝΕΑ αγορά της Εκτεταμένης Πραγματικότητας έχει τεράστιες προοπτικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέγεθος της αγοράς XR διαμορφώθηκε κοντά στα 30 δισ. ευρώ το 2020, ενώ μέχρι το 2026 θα υπερδεκαπλασιαστεί και θα ξεπεράσει τα 400 δισ. ευρώ.