Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Taz.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Taz.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται στις χώρες μέλη περίπου 300.000 τόνοι φυτοφαρμάκων και δραστικών ουσιών για την προστασία των καλλιεργειών από παράσιτα και ασθένειες. Τα υπολείμματα μπορούν να βρεθούν στο έδαφος, το νερό και τα τρόφιμα, καθώς και στο ανθρώπινο σώμα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Επιτροπή της ΕΕ θέλει κάθε κράτος μέλος να μειώσει την ποσότητα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά τουλάχιστον 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τον μέσο όρο για τα έτη 2015 έως 2017. Εάν μια χώρα έχει ήδη περιορίσει τη χρήση φυτοφαρμάκων περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, η μείωση μπορεί να είναι στο 25%.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι επαγγελματίες χρήστες φυτοφαρμάκων, όπως οι αγρότες, θα πρέπει να καταχωρούν και να αιτιολογούν κάθε χρήση των δραστικών αυτών ουσιών σε επίσημη βάση δεδομένων. Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για τα είδη για τις πιο σημαντικές καλλιέργειες, έτσι ώστε τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται μόνο εάν αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα σε «ευαίσθητες περιοχές» όπως φυσικά καταφύγια ή αστικά πάρκα. Θα πρέπει να είναι δυνατές οι εξαιρέσεις εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική λύση χαμηλότερου κινδύνου.
Η Επιτροπή της ΕΕ θέλει όλοι αυτοί οι κανονισμοί να θεσπίζονται με οδηγία που τα κράτη μέλη θα πρέπει πρώτα να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η προηγούμενη οδηγία για την αειφόρο χρήση φυτοφαρμάκων είχε εφαρμοστεί ανεπαρκώς από πολλές χώρες της ΕΕ.
«Το γεγονός ότι θα τεθούν τώρα για πρώτη φορά δεσμευτικοί στόχοι μείωσης τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» τονίζει η Βερένα Ριέντι, σύμβουλος για τη βιοποικιλότητα και την οικοτοξικολογία στην Ένωση Διατήρησης της φύσης (Nabu). «Κατά την άποψή μας, μια υποχρεωτική μείωση κατά 50% του κινδύνου φυτοφαρμάκων έως το 2030 θα πρέπει επίσης να οριστεί σε εθνικό επίπεδο».
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον στόχο, ακόμη και αν έχουν μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ στο παρελθόν.