Στην τρίτη κατά σειρά διαγραφή ή αποπομπή γαλάζιου στελέχους μέσα σε διάστημα μόλις 11 ημέρων προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός με την καρατόμηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου να γράφει την νέα σελίδα σε ένα πρωτοφανές «μπαράζ» εκπαραθυρώσεωνπου αφορά σε όλες τις περιπτώσεις επίμαχες δηλώσεις για ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Στην τρίτη κατά σειρά διαγραφή ή αποπομπή γαλάζιου στελέχους μέσα σε διάστημα μόλις 11 ημέρων προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός με την καρατόμηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου να γράφει την νέα σελίδα σε ένα πρωτοφανές «μπαράζ» εκπαραθυρώσεων που αφορά σε όλες τις περιπτώσεις επίμαχες δηλώσεις για ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου.
Τα πρώτα «μαχαίρια» βγήκαν στη ΝΔ την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου όταν ο πρωθυπουργός απέπεμψε το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος χαρακτήρισε «εποποιΐα» τις αναφορές του Δημάρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, ότι κατά την προεκλογική περίοδο του 2007 η ΝΔ μοίραζε «τσάντες» με χρήματα στους πυρόπληκτους της Ηλείας για να κερδίσει τις εκλογές. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε η κομματική διαγραφή και του ίδιου του Δημάρχου Σπάρτης για τις δηλώσεις του ότι με την προεκλογική διανομή χρημάτων η ΝΔ «γύρισε το παιχνίδι» την ώρα που έπεφτε δημοσκοπικά κατά 15%.
Η τρίτη καρατόμηση ήρθε χθες όταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε τη διαγραφήτου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ο οποίος εδώ και μήνες ασκεί οξύτατη κριτική στη ΝΔ τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και για την οικονομική πολιτική της. Αφορμή για τη αποπομπήτου κ. Κύρτσου, απετέλεσαν, όμως οι πρόσφατες καταγγελίες για «κουκούλωμα» της υπόθεσης Novartis καθώς και οι αιτιάσεις του προς την κυβέρνηση σχετικά με τις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων και της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.
Επισημαίνεται ότι και στις τρεις διαγραφές υπογραμμίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η απόσταση που χωρίζει τους αποπεμφθέντες από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική» σημείωσαν κυβερνητικές πηγές για τον κ. Λιβανό και τον κ. Δούκα. Στην περίπτωση δε του κ. Κύρτσου η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό» και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως δύο από τους τρείς διαγραφέντες, ο κ. Κύρτσος και ο κ. Λιβανός, τοποθετούνταν μέχρι πρόσφατα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού με τον πρώτο να έχει συνυπογράψει το 2015 την υποψηφιότητα του Μητσοτάκη για την διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ και τον δεύτερο να αποτελεί προσωπικό φίλο και συμμαθητή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κολέγιο Αθηνών.
Το νήμα που συνδέει ωστόσο, τις τρεις γαλάζιες καρατομήσεις είναι ότι πυροδοτήθηκαν σαφώς από αναφορές που σχετίζονται με ζητήματα διαφάνειας και λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ουδείς από τους τρεις διαγραφέντες κατηγορήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ για τους πολιτικούς χειρισμούς του στο πλαίσιο των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δημάρχου και του Ευρωβουλευτή αντίστοιχα. Όλοι τους όμως «πλήρωσαν» το τίμημα των δηλώσεών τους για τα εν λόγω ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση με αυτό το μπαράζ διαγραφών το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε ένα σαφές εσωκομματικό μήνυμα σε όποιον σκεφτεί να αμφισβητήσει στο μέλλον με τις δηλώσεις του το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης σε ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου.