Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν εκ νέου τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα- Παρασκευή- σε δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν εκ νέου τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα- Παρασκευή- σε δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι ουκρανικές αρχές, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.
Από χθες Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται δίνοντας αντικρουόμενες πληροφορίες για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που ανανεώνει τους φόβους για επικείμενη ρωσική εισβολή. Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.
Η κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια σύγκρουση που «σιγοκαίει» και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 14.000 ανθρώπους στις αποσχισμένες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ από το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Δύση εκφράζει ανησυχίες πως η Ρωσία αναζητά πρόφαση για να εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί χθες ότι η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία εντός των ημερών και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να δίνει πληροφορίες για τα σενάρια εισβολής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε επίσης χθες τη Μόσχα για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Δύση, καταγγέλλοντας την απέλαση από τη Ρωσία του δεύτερου στην ιεραρχία της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν.
Αναφερόμενη στην απέλαση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι η απόφαση ήρθε αυστηρά ως απάντηση στην παράλογη απέλαση του υπουργού-συμβούλου της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, παρά την ιδιότητά του ως κορυφαίου αξιωματούχου.
«Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αγνόησε προκλητικά την έκκλησή μας με αίτημα να παρατείνει την παραμονή του τουλάχιστον μέχρι την άφιξη του ''αντικαταστάτη''. Ως αποτέλεσμα, αναγκάστηκε να φύγει χωρίς αντικαταστάτη, γεγονός που επιδείνωσε την ήδη κρίσιμη έλλειψη προσωπικού στη ρωσική διπλωματική αποστολή, που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του ''πόλεμου με τις βίζα'' που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί», είπε.
Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε νέα ανακοίνωση για απόσυρση στρατευμάτων. Όπως ισχυρίζεται, απέσυρε αρκετές μονάδες πεζικού από την Κριμαία. Αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία ανακοινώνει ότι αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας ακόμη και βίντεο με στρατεύματα που αποχωρούν. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες έχουν αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Την κρίση στην Ουκρανία φέρνει σήμερα επί τάπητος ο Αμερικανός πρόεδρος σε διεθνή τηλεδιάσκεψη που οργανώνει με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα, το γραφείο του Kαναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν μια πιθανή σύνοδο κορυφής των βασικών ηγετών για την επίλυση «αμοιβαίων ανησυχιών για την ασφάλεια».
Αργά την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε ότι η Ρωσία απάντησε με πιθανές ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας για τη συνάντηση, την οποία οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν, υπό τον όρο ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία. «Εάν εισβάλουν τις επόμενες ημέρες, θα καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν ποτέ σοβαροί για τη διπλωματία», έγραψε ο Πράις στο Twitter.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όπου «θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου τις θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.». «Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Γερμανία για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή. Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Μπλίνκεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Στη Διάσκεψη συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα παρευρεθούν είναι επίσης ο αρχηγός του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ενόψει της Διάσκεψης η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ασκεί κριτική στη Ρωσία για τις «ψυχροπολεμικές απαιτήσεις» της και για την άρνησή της να παραστεί στη συνάντηση. «Με μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και με απαιτήσεις ψυχρού πολέμου, η Ρωσία αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνευτικής τάξης. Ταξιδεύω σήμερα στο Μόναχο για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη λογική των απειλών βίας και της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη λογική του διαλόγου. Είναι απώλεια που η Ρωσία δεν εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία», ανέφερε.
naftemporiki.gr