Στο παιχνίδι των διεθνών σχέσεων, η επιρροή έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία. Επιτρέπει στα κράτη να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, να ελέγχουν τρίτες χώρες ή να ευημερούν εκεί χωρίς εμπόδια. Για αυτούς τους λόγους, οι κυβερνήσεις επενδύουν πολλά για να αυξήσουν την επιρροή τους και, ιδιαίτερα, την ήπια ισχύ τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, ιδεολογική και πολιτιστική δύναμη: η έννοια της ήπιας ισχύος (soft power), Ναυτεμπορική, Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019).
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
Υποψήφια Δρ. Μαριάννα Εσκαντάρ
Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering
Πολυτεχνείο Κρήτης
Στο παιχνίδι των διεθνών σχέσεων, η επιρροή έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την εξουσία. Επιτρέπει στα κράτη να αλλάξουν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, να ελέγχουν τρίτες χώρες ή να ευημερούν εκεί χωρίς εμπόδια. Για αυτούς τους λόγους, οι κυβερνήσεις επενδύουν πολλά για να αυξήσουν την επιρροή τους και, ιδιαίτερα, την ήπια ισχύ τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, ιδεολογική και πολιτιστική δύναμη: η έννοια της ήπιας ισχύος (soft power), Ναυτεμπορική, Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019).
Το τέλος της ΕΣΣΔ πριν από τριάντα χρόνια άλλαξε την παγκόσμια διπλωματική κατάσταση και οδήγησε τα κράτη να ανανεώσουν τα εργαλεία εξωτερικής πολιτικής τους.
Η Ευρώπη επιδιώκει να διεκδικήσει την επιρροή της στον κόσμο, αλλά πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο εξωτερικών επιρροών, είτε οικονομικών, πολιτικών, στρατηγικών ή πολιτιστικών.
Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή νέων και μόνιμων αντιπαραθέσεων αν και ανεπαίσθητες για τους μη ειδικούς. Τα αντιπυρηνικά καταφύγια της περιόδου του ψυχρού πολέμου βασανίζουν λιγότερο τους ανθρώπους. Αλλά η ατμόσφαιρα γενικής αρμονίας, μέσα σε «ένα γενναίο κόσμο» που ελπίζαμε ότι θα αναδυόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έσβησε. Ο ανταγωνισμός έχει ξαναρχίσει με διαφορετικούς παίκτες και άλλους κανόνες του παιχνιδιού, πιο σιωπηλούς.
Το άρθρο αυτό στηρίζεται στο πρόσφατο βιβλίο του Frederic Charillon, Guerres d’Influence: les Etats a la conquete des esprits, Odile Jacob, 05/01/2022, 337 σελίδες.
Ορισμός
Η επιρροή έχει επιβληθεί στις παγκόσμιες υποθέσεις καθώς και στην πολιτική και κοινωνική μας καθημερινότητα. Κινητοποιεί αυξανόμενους πόρους από πολλούς παράγοντες. Έχει τις στρατηγικές της, τους πράκτορές της, τις τεχνικές τις, τους φορείς της. Έχει τα προνομιακά της κυκλώματα, όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν θέσεις εξουσίας και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.
Η έννοια της επιρροής συχνά διατηρεί μια υποτιμητική χροιά για τουλάχιστον τρεις λόγους. Η άσκησή της στις διεθνείς σχέσεις θεωρείται αρχικά ως επίθεση κατά της κυριαρχίας, όταν μια εξωτερική δύναμη παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός τρίτου κράτους για να χειραγωγήσει τους παράγοντες και να αποκτήσει πλεονεκτήματα. Επίσης, η επιρροή παραμένει σε μεγάλο βαθμό συνώνυμη με μια κρυφή ατζέντα, υπονοώντας από την πλευρά του επηρεαστή μια ανατρεπτική ή ανείπωτη λαθραία ενέργεια και από την πλευρά του επηρεαζόμενου ένα αναπόφευκτο βαθμό συμβιβασμού, που μπορεί να κυμαίνεται από αφελή αδυναμία ως υποτιθέμενη προδοσία. Όμως η επιρροή έχει και τους υπερασπιστές της, που βλέπουν σε αυτήν μια δυναμική που φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ως υποκατάστατο της ένοπλης σύγκρουσης, ο ανταγωνισμός για επιρροή παραμένει, από μια φιλελεύθερη σκοπιά, ένας τρόπος ανταγωνιστικού ειρηνικού διαλόγου όπου κερδίζει ο καλύτερος, που είναι πολύ προτιμότερο από τη στρατιωτική αντιπαράθεση που εμποδίζει τις ανταλλαγές, καταστρέφει προηγούμενες επενδύσεις και υποθηκεύει οριστικά το μέλλον. Τότε, η εξωτερική επιρροή μπορεί να είναι ευεργετική εάν σταθεροποιεί μια κατάσταση ή προωθεί την πρόοδο, είτε σε επίπεδο χώρας, είτε σε επίπεδο περιοχής ή ακόμα και σε ολόκληρο διεθνές σύστημα. Εξωτερική παρέμβαση και επιρροή μπορεί να απαιτηθεί από ένα κράτος που αναζητά επιβεβαίωση από άλλες εσωτερικές ή εξωτερικές απειλές.
Τα μέσα
Τα μέσα επιρροής είναι τέσσερα τον αριθμό. Πρώτα, υπάρχουν τα χρήματα, μετά η ιδεολογία, μετά η ηθική πίεση, που μπορεί να φτάσει ως μια μορφή εκβιασμού και τέλος η κολακεία.
Είναι η επιρροή «η τέχνη του να κάνεις φίλους» στο διεθνές κύκλωμα; Είναι αντίθετα ένας «μη φιλικός ελιγμός», που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει έναν τρίτο παράγοντα με μη βίαια αλλά, ωστόσο, επιβλαβή μέσα; Ποιοι είναι οι στόχοι τέτοιων ενεργειών; Στην πραγματικότητα, η επιρροή δεν είναι πλέον αυτό που νομίζαμε ότι γνωρίζαμε στο παρελθόν. Η αποκρυπτογράφηση των σημερινών πρακτικών περιλαμβάνει καινοτομία στις προσεγγίσεις. Η επιρροή ορίζει για αυτήν «ορισμένες διαδικασίες παραγωγής υπακοής και συναίνεσης που δεν βασίζονται τελικά στον εξαναγκασμό». Η ιδέα της διαδικασίας αναφέρεται σε αυτή της διάρκειας. Η επιρροή δεν μπορεί να καθοριστεί, χτίζεται. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, τα αποτελέσματά της οποίας θα είναι προοδευτικά, ακριβώς στην πορεία αυτής της «παραγωγής». Οι όροι υπακοή και συναίνεση τονίζουν στη συνέχεια ότι η επιρροή είναι μια σχέση μεταξύ ενός επηρεαστή ο οποίος πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδέα για το τί περιμένει, και ενός επηρεασμένου που θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του για να πάει προς την κατεύθυνση του επηρεαστή, είτε έχοντας επίγνωση της υποταγής σε αυτή την προσδοκία (υπακοή), ή με τη σκέψη του διαμοιρασμού του ίδιου ενδιαφέροντος ή της ίδιας ανάλυσης (συγκατάθεση). Η επιρροή δεν στηρίζεται «τελικά» στον καταναγκασμό, αλλά δεν τον αποκλείει σε μια ιεραρχία εξουσίας, σαν μια σκιά που αιωρείται κάπου σε αυτή τη διαδικασία. Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ο ρόλος της ανταπόδοσης σε μια δυναμική επιρροή. Οι επηρεαζόμενοι αναμένουν ένα όφελος από την προσέγγιση προς τον επηρεαστή. Αυτό σημαίνει, ότι ο τελευταίος πρέπει να έχει τους πόρους που θα επιτρέψουν αυτή την ανταμοιβή, είτε υλική είτε συμβολική. Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύει ως μάθημα, τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις επενδύουν σημαντικούς πόρους για την εφαρμογή μιας πολιτικής επιρροής, ενώ άλλες αρκούνται να την επικαλούνται, δηλώνοντας ότι θέλουν να την αναπτύξουν «με σταθερά μέσα». Αυτό δείχνει ότι η επιρροή έχει μια τιμή.
Μερικά παραδείγματα
Η αμερικανική επιρροή είναι μεγαλύτερη από ποτέ: όλος ο κόσμος μιλάει τη γλώσσα των ΗΠΑ, παρακολουθεί τις ταινίες τους, είναι παθιασμένος με τις πολιτικές συζητήσεις τους και θέλει να σπουδάσει στα φημισμένα πανεπιστήμιά τους. Οι άλλες χώρες ονειρεύονται είτε να θεωρηθούν από τις ΗΠΑ ως προνομιούχος σύμμαχος είτε να εμφανιστούν στα μάτια του πλανήτη ως ένας από τους πιο αποφασιστικούς αντιπάλους τους.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η εκτίμηση που μπορεί να γίνει για τη διεθνή δράση τους είναι η σχετική αναποτελεσματικότητα του στρατού τους, παρόλο που είναι ο ισχυρότερος του πλανήτη. Η βιαστική αναχώρηση από την Καμπούλ το 2021, που θυμίζει την εξίσου ταπεινωτική από τη Σαϊγκόν το 1975.
Επίσης, άλλα κράτη, εκτός των ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα διεθνές καθεστώς παίζοντας με την επιρροή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγγραφέας παίρνει το παράδειγμα της θρησκευτικής μαχητικότητας ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής, της δύναμης που απέκτησε η Κίνα στην εξέλιξη της παγκόσμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω της κατάταξης της Σαγκάης, ή της επιβεβαίωσης της Τουρκίας από την κινητοποίηση γύρω από αυτήν αρκετών χωρών της Κεντρικής Ασίας οι οποίες μοιράζονται τη νοσταλγία του μεγαλείου των Οθωμανών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συχνά επικριθεί για τη στρατηγική της αναποτελεσματικότητα. Και στο νέο διεθνή ανταγωνισμό επιρροής, η κατάσταση εμφανίζεται άβολη. Η Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο ένα θέατρο δραστηριοτήτων και ενεργειών παρά ένας σημαντικός παράγοντας: αναπτύσσονται εξωτερικές στρατηγικές εκεί, χωρίς να υπάρχει καμιά επαρκής αντίδραση. Στην πολιτική της κουλτούρα δεν αρέσει η επιρροή, που ταυτίζεται με την προπαγάνδα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη έχει μια εξωτερική πολιτική επιρροής: ονομάζεται προοπτική ένταξης. Έχει μια πολιτική ισχύος: ονομάζεται εσωτερική αγορά. Έχει αμυντική πολιτική: λέγεται ΝΑΤΟ. Έχει μια στρατηγική: να αφοσιωθεί στη δική της ευημερία και να εξασφαλίσει την ασφάλειά της από τις ΗΠΑ. Στην Τουρκία ή στα νότια της Μεσογείου, βλέπουμε την Ευρώπη ως ένα φρούριο που ξέρει πως να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Η ερώτηση που τίθεται είναι: «Μια χορτοφαγική Ευρώπη σε ένα κόσμο σαρκοφάγων»; Σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που έχει ξεκινήσει με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και κατά την οποία η Ευρώπη είχε διατηρήσει την ελπίδα ενός «μετατραγικού» κόσμου, στον οποίο δεν υπήρχε πλέον καμία ανάγκη να προφυλαχθεί από εξωτερικές επιθέσεις. Ο ευρωπαϊκός στόχος της αλλαγής του κόσμου με την απλή διάδοση των προτύπων της χρήσης διακυβέρνησης γίνεται αφελής.