Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 16:14
Aνοσολόγοι έλαβαν δείγματα αίματος από άτομα και βρήκαν ότι έχουν ένα είδος «σούπερ ανοσίας» – την ονομαζόμενη από τον επιστημονικό κόσμο υβριδική ανοσία.
Τον Οκτώβριο του 2020, μια ομάδα ιολόγων στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ένα έργο διάρκειας ενός έτους για να προσπαθήσει να προβλέψει ποιες επικίνδυνες μορφές του Covid-19 θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον.
Οι επιστήμονες γνώριζαν καλά ότι η Covid-19 θα μεταλλασσόταν σχεδόν σίγουρα με τρόπους που θα μπορούσαν να την καταστήσουν πιο μολυσματική και λοιμογόνο.
Ο στόχος των επιστημόνων του Rockefeller ήταν να δημιουργήσουν μια τεχνητή εκδοχή της πρωτεΐνης ακίδας Covid-19 - της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να διεισδύσει στα κύτταρά μας - που θα μπορούσε να αποφύγει όλους τους γνωστούς τύπους προστατευτικών αντισωμάτων που είχαν βρεθεί στο αίμα των επιζώντων της Covid-19 .
Τους 12 μήνες, που ακολούθησαν, «έπαιξαν» με διαφορετικούς συνδυασμούς μεταλλάξεων στην επιφάνεια της πρωτεΐνης ακίδας έως ότου βρήκαν ένα σύνολο 20 που φαινόταν να καθιστά τον ιό ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οτιδήποτε μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για να δοκιμάσουν αυτό το "Frankenspike" που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο, το εισήγαγαν σε αυτό που οι ιολόγοι αποκαλούν ψευδότυπο ιό, έναν ιό που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην έχει αρκετό γενετικό υλικό για αναπαραγωγή, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τον τροποποιήσουν και να καταλάβουν πώς συμπεριφέρεται χωρίς να υπάρξει κανένας κίνδυνος να διαφύγει.
Στην αρχή τα πράγματα κύλησαν όπως αναμενόταν. Όταν οι ιολόγοι εξέθεσαν τον πρόσφατα κατασκευασμένο ιό τους σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άτομα που είτε είχαν αναρρώσει από τον Covid-19 είτε είχαν εμβολιαστεί κατά της νόσου, διέφευγε επιδέξια κάθε αντίσωμα που είχαν.
Τότε όμως συνέβη κάτι εκπληκτικό. Όταν το δοκίμασαν στο αίμα ανθρώπων που είχαν αναρρώσει από τον Covid-19 το 2020 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν επίσης πολλούς μήνες αργότερα, τα αντισώματά τους μπόρεσαν να συνδεθούν με τον ιό και να τον εξουδετερώσουν πλήρως.
«Ήταν πραγματικά απίστευτο να το βλέπεις», λέει ο Michel Nussenzweig, καθηγητής μοριακής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller και ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στο εγχείρημα. «Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που μάθαμε από την πανδημία είναι πώς η απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος διαφέρει ανάλογα με το αν έχουμε μολυνθεί φυσικά, εμβολιαστεί ή και τα δύο». (Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να μολυνθείτε εσκεμμένα, καθώς κάθε μόλυνση ενέχει κινδύνους.)
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, τα ευρήματα της ομάδας έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα στην πραγματική ζωή. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από μια λοίμωξη Covid-19 στο παρελθόν και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά στις νέες παραλλαγές, από η Δέλτα και η Όμικρον.
Ανοσολόγοι έλαβαν δείγματα αίματος από άτομα και βρήκαν ότι έχουν ένα είδος «σούπερ ανοσίας» – την ονομαζόμενη από τον επιστημονικό κόσμο υβριδική ανοσία.
Αυτοί οι άνθρωποι παράγουν όχι μόνο αστρονομικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων – πολύ περισσότερα από εκείνους που μόλις έχουν διπλοεμβολιαστεί ή τριπλοεμβολιαστεί– αλλά ένα πολύ πιο ποικίλο φάσμα αντισωμάτων, τα οποία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν αδύναμα σημεία των ιών, ακόμη και στις πιο περίπλοκες μεταλλάξεις του Covid-19.
Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες στη Βοστώνη και τη Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με μια μορφή Covid-19 και στη συνέχεια έκαναν τρεις δόσεις εμβολίου είχαν μεγαλύτερη ανοσία έναντι της Όμικρον - ό,τι πιο κοντινό έχουμε στην πραγματική ζωή με τον τεχνητό ιό του Rockefeller.
«Από τη στιγμή που οι άνθρωποι που έχουν περάσει Covid-19 εμβολιαστούν με ένα εμβόλιο mRNA, διαπιστώνεται ότι παράγουν μια απόκριση αντισωμάτων που είναι τρεις φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο χωρίς προηγούμενη μόλυνση», λέει ο Nussenzweig.
Αλλά ο λόγος που αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζουν τόσο ισχυρές αποκρίσεις οφείλεται σε μια μακροχρόνια αγνοούμενη πτυχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που είναι γνωστό ως μνημονικά Β κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται ως απόκριση σε έναν ιό και τον θυμούνται σε περίπτωση που επιστρέψει.
Για πολύ καιρό, γνωρίζαμε σχετικά λίγα για αυτά τα κύτταρα και πώς συμπεριφέρονται. Όμως, μέσω ερευνών για τον ιό HIV, τον Έμπολα, τις αυτοάνοσες ασθένειες και τώρα την Covid-19, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τον προσδιορισμό των απαντήσεών μας τόσο στις λοιμώξεις όσο και στα εμβόλια.
Από τα κοτόπουλα στον HIV
Στη δεκαετία του 1890, ο Γερμανός φυσιολόγος Emil von Behring – ένας άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «ο σωτήρας των παιδιών» λόγω της βραβευμένης με Νόμπελ εργασίας του για τις θεραπείες για τον τέτανο και τη διφθερίτιδα – πρότεινε την ύπαρξη κυττάρων που θα μπορούσαν να θυμούνται προηγούμενες συναντήσεις με ένα συγκεκριμένο άτομο. λοίμωξη και δημιουργούν αντισώματα όταν το συναντήσουν ξανά. Θα χρειαστούν άλλα 70 χρόνια για να υπάρξουν αποδείξεις για τις ιδέες του von Behring.
Στη δεκαετία του 1960, ανοσολόγοι διεπίστωσαν ότι τα κοτόπουλα στα οποία ο θύλακας τους – ένα κύριο όργανο του ανοσοποιητικού στα πτηνά – καταστράφηκε με ακτινοβολία, δεν είχαν ορισμένα κύτταρα απαραίτητα για την παραγωγή αντισωμάτων. Αυτά έγιναν γνωστά ως κύτταρα προερχόμενα από την Προύσα ή Β κύτταρα.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανακαλύφθηκε ότι αυτά τα κύτταρα σχηματίζονται στους ανθρώπους στον μυελό των οστών, πριν μεταναστεύσουν στους λεμφαδένες ή στον σπλήνα. Τώρα γνωρίζουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, παράγουμε συνεχώς νέα Β κύτταρα.
Το σώμα περιέχει έως και περίπου 10 δισεκατομμύρια από αυτά – που ισοδυναμεί με το μήκος 100 γηπέδων ποδοσφαίρου, αν τα βάλετε όλα στη σειρά – με κάθε Β κύτταρο να περιέχει υποδοχείς που μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικούς τύπους σχημάτων αντιγόνου στην επιφάνεια ενός ιού.
Αυτό έχει σημασία γιατί ενώ τα Β κύτταρα δεν συνδέονται με τους ίδιους τους ιούς, μπορούν να μετατραπούν σε πλασματοκύτταρα όταν ανιχνεύσουν μια απειλή. Αυτά τα πλασματοκύτταρα παράγουν αντισώματα που κατευθύνονται προς το ίδιο ιικό αντιγόνο με το φυσικό τους Β κύτταρο. Μια λιγότερο ποικιλόμορφη δεξαμενή Β κυττάρων σημαίνει λιγότερα αντισώματα που μπορεί να είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.
Η συναρπαστική ανακάλυψη της υβριδικής ανοσίας τους τελευταίους μήνες ώθησε τους επιστήμονες να αναλύσουν διαφορετικά σχήματα εμβολίων Covid-19 για να δουν εάν η ανάμειξη και η αντιστοίχιση διαφόρων τρυπημάτων μπορεί να προκαλέσει μια παρόμοια ισχυρή ανοσολογική απόκριση. Ο Nussenzweig λέει ότι τα πρώτα συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με αυτό θα αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στο 2022 και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα εμβόλια και ενισχυτικά εμβόλια κατά άλλων ιών, από τη γρίπη έως τον HIV.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC