Κόσμος
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008 08:50

Πάνω από 300 νεκροί υπό την απειλή χερσαίας επίθεσης

Πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν 1.500 έχουν τραυματιστεί από τις -πρωτοφανείς μετά το 1967- ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Συνολικά 310 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ 1.420 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ¶μεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη Μουαουία Χασανέιν.

Όπως διευκρίνισε, τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση.

Όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε δεκάδες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων έξι παιδιά.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις αυτές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε επιδρομή στην Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν τέσσερα κοριτσάκια ενός ως 12 ετών, το σπίτι των οποίων βρισκόταν κοντά σε τέμενος, που αποτελούσε στόχο των επιδρομών. Επίσης δύο αγόρια έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα. Το έβδομο θύμα ήταν μαχητής της Χαμάς.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, από τους βομβαρδισμούς – βασικός στόχος των οποίων ήταν η πόλη της Γάζας – καταστράφηκε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ελέγχει η Χαμάς.

Τη νύχτα ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, χωρίς να προκληθούν θύματα. Το αεροσκάφος εκτόξευσε πέντε πυραύλους που είχαν ως στόχο τα εργαστήρια του πανεπιστημίου, διευκρίνισαν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επισήμανε πως τα εργαστήρια αυτά χρησίμευαν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού με προορισμό το ένοπλο σκέλος της Χαμάς. Όπως πρόσθεσε, τα γειτονικά κτίρια λειτουργούσαν ως κέντρο συνάντησης των μελών της οργάνωσης, αλλά και για την αποθήκευση όπλων.

Σε απάντηση η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 20 ρουκέτες κατά του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Μία απ' αυτές, τύπου Grad, έπληξε για πρώτη φορά το Γκαν Γιαβνέ, κοντά στο λιμάνι Ασντόντ, πάνω από 30 χιλιόμετρα βορείως της Γάζας, ανακοινώθηκε από ισραηλινά σωστικά συνεργεία.

Αφήνοντας να πλανάται η απειλή μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο τέλος της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ισραηλινός στρατός «θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο», προειδοποίησε ο υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ και τόνισε: «Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο».

Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και η Ρωσία κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.

Στην Ελλάδα, την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον των βομβαρδισμών, ενώ συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στην Αθήνα μπροστά στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Επεισοδιακές διαδηλώσεις και στην Τουρκία, σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο