Κόσμος
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 12:34

Μόσχα: Η κατάσταση κλιμακώνεται στο Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι ανησυχεί βαθιά για την έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση, αναφέρει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η κατάσταση «κλιμακώνεται» στην περιοχή του Ντονμπάς. Παράλληλα, κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομερές προκλήσεις» και κατήγγειλέ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πυροβόλησαν πρώτες.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα αλληλοκατηγορουνται για παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. 

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε από καιρό προειδοποιήσει για «υπερβολική συγκέντρωση ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων» σε άμεση γειτνίαση με τη γραμμή επαφής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. 

«Τώρα βλέπουμε ότι γίνονται αυτές οι τρομερές προκλήσεις, βλέπουμε αναφορές από εκπροσώπους των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ότι στη γραμμή επαφής υπάρχει ανταλλαγή πυρών, ότι το πρώτο χτύπημα ήρθε από την Ουκρανία. Αυτή είναι μια ανησυχητική πληροφορία. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε», είπε. 

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη Ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τρίτη η Δούμα κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης μέσω των συμφωνιών του Μινσκ, σχολίασαν δυτικοί ηγέτες.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διεξήγαγε «ανυπόκριτη πληροφοριακή επίθεση εναντίον της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στη Δύση την απάντησή του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη απαντήσει στις γραπτές προτάσεις της Δύσης για την ασφάλεια, οι οποίες παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στις προηγούμενες απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

naftemporiki.gr