Κόσμος
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 13:07

Το 4ημερο εργασίας ήρθε για να μείνει

Αυτό που κάποτε φαινόταν ουτοπικό, παίρνει τώρα «σάρκα και οστά»: η εργασία των τεσσάρων ημερών εβδομαδιαίως υιοθετείται από τη μία χώρα μετά την άλλη και φθάνει τώρα και στον πυρήνα της Ευρώπης, στο Βέλγιο. Καθοριστική ώθηση στο νέο μοντέλο εργασίας έδωσε η πανδημία, η οποία κατέστησε υποχρεωτική την τηλεργασία λανσάροντας ένα «υβριδικό» μοντέλο εργασίας.

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αυτό που κάποτε φαινόταν ουτοπικό, παίρνει τώρα «σάρκα και οστά»: η εργασία των τεσσάρων ημερών εβδομαδιαίως υιοθετείται από τη μία χώρα μετά την άλλη και φθάνει τώρα και στον πυρήνα της Ευρώπης, στο Βέλγιο. Καθοριστική ώθηση στο νέο μοντέλο εργασίας έδωσε η πανδημία, η οποία κατέστησε υποχρεωτική την τηλεργασία λανσάροντας ένα «υβριδικό» μοντέλο εργασίας.
Οι Βέλγοι εργαζόμενοι εξασφάλισαν το δικαίωμα να δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, όπως είναι κανονικά, χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους, στο πλαίσιο του new deal που στόχο έχει να καταστήσει την άκρως αυστηρή αγορά εργασίας του Βελγίου πολύ πιο ευέλικτη. Βεβαίως, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων για μικρότερη εβδομάδα εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι θα τους στέλνουν γραπτή εξήγηση, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Πιερ-Ιβ Ντερμάνι. Για τις επιχειρήσεις θα γίνει πιο εύκολο να εισαγάγουν βραδινή και νυχτερινή εργασία χωρίς να χρειαστεί συμφωνία από όλες τις ενώσεις των εργαζομένων.

Διευθέτηση χρόνου
«Στόχος είναι να δοθεί σε εργαζομένους και επιχειρήσεις μεγαλύτερη ελευθερία για να διευθετήσουν τον εργασιακό τους χρόνο. Εάν συγκρίνει κάποιος τη χώρα μας με άλλες, θα διαπιστώσει ότι έχουμε πολύ μικρότερη δυναμική» εξήγησε. Η βελγική κυβέρνηση εισήγαγε νέους κανονισμούς και για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε πλατφόρμες, καθορίζοντας συγκεκριμένα κριτήρια για να ορίζονται ως εργαζόμενοι ανεξαρτήτως από το πώς αναφέρονται στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, η νομοθεσία της χώρας θα λειτουργήσει ως μοντέλο στην πρόταση της Κομισιόν του Δεκεμβρίου για τους εργαζομένους της gig οικονομίας.
Μόλις 71 στους 100 Βέλγους ηλικίας 20 έως 64 ετών έχουν εργασία αυτή τη στιγμή, λιγότεροι από τον μέσο όρο των 73 στην Ευρωζώνη και 10% χαμηλότερα συγκριτικά με τις γειτονικές χώρες, όπως Ολλανδία και Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Βελγίου, που απαρτίζεται από επτά κόμματα, έχει θέσει ως στόχο ένα ποσοστό απασχόλησης στο 80% έως το 2030, εξέλιξη άκρως αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος και η χρηματοδότηση μελλοντικών φορολογικών μειώσεων.

Αύξηση απασχόλησης
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, πάντως, η απασχόληση επέστρεψε στα προ του κορονοϊού επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση 2,1% τον Δεκέμβριο του 2021 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat. Έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των απασχολούμενων, ο αριθμός τους διαμορφώθηκε στα 161,8 εκατ. άτομα.
Να σημειωθεί ότι η ιδέα της εργασίας τεσσάρων ημερών έχει κερδίσει έδαφος και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με τη Βρετανία να ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας έξι μηνών τον Ιούνιο, στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής 30 επιχειρήσεις. Αντίστοιχα προγράμματα έχουν αρχίσει στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, ενώ Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν περάσει το πιλοτικό στάδιο και προχωρούν σε περισσότερες ρυθμίσεις. Στην Ισλανδία, το μοντέλο της μικρότερης εβδομάδας εργασίας έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, ενώ και η Ισπανία έχει εγκρίνει τριετές πιλοτικό σχέδιο. Στα σκαριά βρίσκονται επίσης δοκιμές σε Σκωτία και Ιαπωνία.