Πολιτιστικά
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 11:44

Διεθνής διαδικτυακή συνάντηση φιλοσόφων

Η Διεθνής Ημερίδα, με θέμα: «Ο Αριστοτέλης και οι Επιστήμες/Aristotle and the Sciences», για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ίδρυση του ΔΙΚΑΜ, θα διεξαχθεί διαδικτυακά, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022.

Τη συμβολή του Αριστοτέλη στη θεμελίωση των επιστημών της Φυσικής, της Βιολογίας, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Τεχνικής, του Δικαίου, της Ψυχολογίας, της Οικονομίας και την επικαιρότητα των προσεγγίσεων του Σταγειρίτη φιλοσόφου θα αναδείξουν επιφανείς επιστήμονες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε επετειακή διεθνή ημερίδα που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Η Διεθνής Ημερίδα, με θέμα: «Ο Αριστοτέλης και οι Επιστήμες/Aristotle and the Sciences», για τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ίδρυση του ΔΙΚΑΜ, θα διεξαχθεί διαδικτυακά, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022.

Στις εργασίες της, στις οποίες θα προεδρεύσει ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, θα παρέμβουν με τοποθετήσεις τους ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, oμ. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Τζέφρι Σακς, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο ακαδημαϊκός και επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας Θεοδόσιος Τάσιος, ο Ιρλανδός φιλόσοφος και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών Ντέρμοτ Μόραν, ο καθηγητής αρχαίας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Κρίστοφ Ραπ, ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ Τζέιμς Λένοξ, ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, o καθηγητής Φιλοσοφίας Ρίτσαρντ ΜακΚίραχαν, ο επ. καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ Παντελής Γκολίτσης και ο ακαδημαϊκός ομ. καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της επετειακής ημερίδας έχει Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ, με πρόεδρο την oμ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Η δράση των 10 χρόνων του ΔΙΚΑΜ αποτυπώνεται στο βιβλίο, το οποίο παρουσιάζεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα: http://www.dikam.auth.gr/el/node/1360, ενώ η παρακολούθηση της ημερίδας είναι ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό κατόπιν εγγραφής μέσω του συνδέσμου www.dikam.auth.gr