Απόψεις
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 11:28

Η ώρα του Σολτς

Η αποκλιμάκωση και εκτόνωση της κρίσης ακολούθησε πάντως την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολς, σε Κίεβο και Μόσχα. Τυχαίο; Δεν νομίζω. 

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Απομακρύνεται πλέον ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τις «θερμές» εστίες έντασης και ο πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι «υπάρχει χώρος για τον διάλογο».

Η αποκλιμάκωση και εκτόνωση της κρίσης ακολούθησε πάντως την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολς, σε Κίεβο και Μόσχα. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Ήταν ο Σολτς που είπε ορθά κοφτά στο Κίεβο ότι είναι «εκτός θέματος» κάθε συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Ευρώπη δεν θεωρεί ως προτεραιότητα την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη δυτικών όπλων στα ρωσικά σύνορα. Αντίθετα, η ΕΕ θεωρεί αδιαίρετη την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ένα σαφές μήνυμα που άνοιξε την βαριά πόρτα του Κρεμλίνου, την επομένη, όταν ο Ολαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Πούτιν. Για να ακολουθήσει η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο «άχρωμος» σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έδειξε πώς έχει αναλάβει γερά τα ηνία όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ, είχε φανεί να παίρνει ο Εμμανουέλ Μακρόν το τιμόνι της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρόεδρος όμως , που είχε επισκεφτεί νωρίτερα το Κρεμλίνο,  δεν είχε καταφέρει να πείσει τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του. Ο Πούτιν στον Σολτς «ενέδωσε»!

Στην εξέλιξη αυτή, σίγουρα, έπαιξε ρόλο η στρατηγική συνεργασία Γερμανίας- Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.  Ενώ η Γαλλία του Μακρόν επιμένει στην «πράσινη» πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία του σοσιαλδημοκράτη Σολτς και της «Πράσινης» Ανναλένα Μπέρμποκ στο υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει προσηλωμένη στο πιο φθηνό ρωσικό αέριο ως «γέφυρας», μέχρις ότου η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική.  Μια άτυπη συμφωνία win-win για Βερολίνο και Μόσχα . «Είναι η οικονομία ηλίθιε», που θα έλεγε και ο Μπιλ Κλίντον…