Κόσμος
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 10:24

Ετοιμες για χερσαία επέμβαση οι ισραηλινές δυνάμεις

Χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές.

Χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτάλ Λίμποβιτς, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον χρόνο της επέμβασης.

«Οι χερσαίες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν. Όλοι είναι στις θέσεις τους», δήλωσε η Λίμποβιτς. «Η επιλογή υφίσταται. Μπορεί να επέμβουμε, προς το παρόν ωστόσο χτυπούμε μόνο μέσω αέρος και θαλάσσης», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ διευκρίνισε πως η επιχείρηση κατά της Χαμάς είναι η πρώτη φάση μεταξύ περισσοτέρων που έχουν ήδη εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός ¶μυνας, Ματάν Βιλνάι, τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνεχίσει να μάχεται για εβδομάδες εναντίον της Χαμάς: «Είμαστε έτοιμοι για μια μακροχρόνια σύγκρουση και για μάχες που θα διαρκέσουν εβδομάδες... Η Χαμάς διαθέτει ακόμα εκατοντάδες πυραύλους, αλλά μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται. Θέλουμε να επιφέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή στην κατάσταση της ασφάλειας στο νότιο Ισραήλ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Υποδομών, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, σημείωσε πως βούληση του εβραϊκού κράτους είναι «να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στο νότιο Ισραήλ, για να μπορούν οι κάτοικοι να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να φοβούνται τις ρίψεις ρουκετών».

«Η Χαμάς πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις. Εδώ και χρόνια θέλουμε να σταματήσουν τελείως οι επιθέσεις αυτές και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι τέλους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές

Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες συνεχίζονται για τέταρτη μέρα, έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους 360 Παλαιστίνιοι.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Μοάουια Αμπου Χασανέιν, στις τελευταίες επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι και 40 τραυματίστηκαν. Ο ίδιος εκτιμά πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.690. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς.

Οι δεκάδες ισραηλινές επιδρομές έχουν στόχο κτήρια, κυρίως εγκαταστάσεις υπουργείων, διευκρίνισαν πηγές προσκείμενες στην οργάνωση, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάμεσα στα κτίρια που χτυπήθηκαν είναι η έδρα του πρωθυπουργού, τα υπουργεία ¶μυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών και για δεύτερη φορά το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

Οι επιδρομές αυτές δεν σταμάτησαν τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τα ισραηλινά εδάφη. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν βλήματα όλμων έπληξαν την βάση του κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά πέντε Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Κρίστοφερ Γκίνες, εκπρόσωπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε πως οι άμαχοι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 57, ανάμεσά τους 21 παιδιά, και τουλάχιστον επτά γυναίκες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Reuters