Μια αποστολή στις πιο δύσκολες ώρες πραγματοποιεί από αύριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόμενος αρχικά το Κίεβο και στη συνέχεια τη Μόσχα όπου θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μια αποστολή στις πιο δύσκολες ώρες πραγματοποιεί από αύριο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόμενος αρχικά το Κίεβο και στη συνέχεια τη Μόσχα όπου θα συναντήσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γερμανός καγκελάριος είναι στην δυσκολότερη διπλωματική αποστολή της σύντομης μέχρι τώρα καριέρας του καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Τετάρτη .
Ο Σολτς εξήγησε ότι θέλει να αξιοποιήσει το ταξίδι του στο Κίεβο και τη Μόσχα για να μάθει «πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».
Στο παρασκήνιο, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης παραδέχτηκαν σήμερα ότι οι ανησυχίες για μια ρωσική επίθεση έχουν αυξηθεί. Η κατάσταση είναι «πολύ κρίσιμη και πολύ επικίνδυνη», αναφέρουν.
Ο Σολτς θα ξεκινήσει συνομιλίες στο Κίεβο και τη Μόσχα "με όλα τα διαθέσιμα μέσα" και θα προσπαθήσει να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης, τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο.
Το γεγονός ότι η Ρωσία μίλησε πρόσφατα για αποκλιμάκωση είναι ένα πρώτο βήμα που κανείς δεν θέλει να υποβαθμίσει, εξήγησαν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.
Ο Σολτς θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι στο Κίεβο το απόγευμα της Δευτέρας. Την επομένη, ο Γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα και θα απαιτήσει συγκεκριμένα μέτρα από τη Ρωσία για αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, ο Σολτς θέλει να διερευνήσει ποιοι τρόποι υπάρχουν για τον άμεσο διάλογο με τη Ρωσία, για παράδειγμα μέσω του ΟΑΣΕ, του Διαλόγου της Πετρούπολης ή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Σολτς θέλει να δείξει ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία δεν θα έχει ιδιαίτερο ρόλο, αλλά θα ενεργήσει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα κράτη της ΕΕ.
Πριν από την επίσκεψη Σολτς, οι Ουκρανοί εκπρόσωποι ζήτησαν περισσότερη υποστήριξη για τη χώρα τους. Τα πάντα διακυβεύονται για την Ουκρανία τώρα, δήλωσε στο Deutschlandfunk ο Αντριγι Μέλνικ,πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία. «Είτε θα επιζήσουμε αυτής της νέας εισβολής, αυτής της επίθεσης, είτε θα χαθούμε.» Ο Μέλνικ ζήτησε και πάλι την προμήθεια όπλων από τη Γερμανία, ένα πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική οικονομία και μια πολιτική συνεργασία σε ισότιμη βάση.
Νωρίτερα , ο επανεκλεγείς Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, είχε προειδοποιήσει ότι «Βρισκόμαστε στη μέση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, ενός πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.» Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για αυτό.
Ο Σταϊνμάγερ απευθύνθηκε ευθέως στον Πούτιν: «Μην υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατίας! Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε όποιον θέλει να καταστρέψει την ειρήνη», τόνισε.»
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη καλέσει τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από το Σάββατο. «Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, ελέγξτε αν η παρουσία σας είναι υποχρεωτική. Εάν όχι, φύγετε σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική του οδηγία.
Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι η πρεσβεία στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, αλλά ότι το προσωπικό θα μειωθεί. Τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της πρεσβείας θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα.