Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένο στη θρυλική Ρωσίδα συγγραφέα, αφηγήτρια, δοκιμιογράφο και ψυχαναλύτρια Lou Andreas-Salomé (Λου Αντρέας-Σαλομέ) με αφορμή την 161η επέτειο από τη γέννηση της.
Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένο στη θρυλική Ρωσίδα συγγραφέα, αφηγήτρια, δοκιμιογράφο και ψυχαναλύτρια Lou Andreas-Salomé (Λου Αντρέας-Σαλομέ) με αφορμή την 161η επέτειο από τη γέννηση της.
Η Salome γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Φεβρουαρίου 1861. Μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια με ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών ενδιαφερόντων και μιλούσε τρεις γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά και Ρωσικά.
Στη ζωή της ανέπτυξε φιλία με πολλές γνωστές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων με τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε, τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Σίγκμουντ Φρόυντ, την Άννα Φρόυντ και τον Πάουλ Ρέε. Παντρεύτηκε τον ιστορικό Φρίντριχ Καρλ Αντρέας, με τον οποίο ωστόσο δεν είχαν ερωτικές σχέσεις.
Στην εποχή της, κυρίως η ζωή της -αλλά και το έργο της-, σε συνδυασμό με την ισχυρή προσωπική της γοητεία, οδήγησαν στη δημιουργία μύθων γύρω από αυτήν.
Τα έργα της διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Λογοτεχνικά (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα) και θεωρητικά (μελέτες, δοκίμια, κριτικές)· οι τομείς στους οποίους εντάσσονται τα τελευταία είναι: η Φιλοσοφία, η Θρησκειολογία, η Θεωρία της Λογοτεχνίας, η Ιστορία της Τέχνης και η Ψυχανάλυση, την οποίαν -ύστερα από την μαθητεία της κοντά στον Φρόυντ- ασκούσε και πρακτικά ως ψυχαναλύτρια.
Έμεινε στην ιστορία ως ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Νίτσε, καθώς αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε.
Ο Νίτσε, ο Ρίλκε και ο Φρόιντ είχαν γοητευτεί από το αναλυτικό και κοφτερό πνεύμα της, από την ικανότητά της να κατανοεί τις ιδέες τους και να τις αναπτύσσει αυτόνομα σε δικά της έργα. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν μοιραία γυναίκα, ή γυναίκα που κάνει συλλογή αντρών σαν να ήταν τρόπαια. Άλλοι τη λάτρεψαν ως την ιδανική, την αυτάρκη γυναίκα που μπορεί να βρει την ευτυχία ακόμα και μέσα από τις οδυνηρές εμπειρίες. Ωστόσο, όλοι οι μύθοι που δημιουργήθηκαν γύρω από το πρόσωπό της βασίστηκαν στο ότι έσπασε τα όρια του δομημένου, σύμφωνα με τα αντρικά πρότυπα, κόσμου της λογικής, καθώς και του ρόλου που ο κόσμος αυτός επιφύλασσε για τη γυναίκα.
Πέθανε στον ύπνο της στις 5 Φεβρουαρίου 1937 από καρκίνο, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο και μια αύρα που πάντα θα γοητεύει. Για τη ζωή της γυρίστηκε, το 2016, μια κινηματογραφική ταινία από τη Γερμανίδα σκηνοθέτρια Cordula Kablitz-Post.