Κόσμος
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2008 20:55

Παιχνίδια με το φυσικό αέριο

Τα γεγονότα του 2006, κατά τα οποία η Ουκρανία υπόκλεπτε από το ρωσικό φυσικό αέριο που διαμετακομίζεται στην Ευρώπη, μπορεί να επαναληφθούν, θεωρεί ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Eξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, Αλεξάντρ Ραρ, o oποίος εξέφρασε την ελπίδα, ότι η ουκρανική πλευρά θα συνειδητοποιήσει πόσο κοστίζουν γι' αυτήν τα πολιτικά ρίσκα.

Ακριβώς σ' αυτό το ζήτημα αναφέρθηκε στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Β. Πούτιν πριν μερικές μέρες, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι όλα τα τμήματα της αλυσίδας -παραγωγοί ενεργειακών πόρων, καταναλωτές και διαμετακομιστές- φέρουν ευθύνη για την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία όσον αφορά στα χρέη του Κιέβου για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται, αποκάλυψε η Gazprom.

Αν δεν εξοφληθεί πλήρως το χρέος προς τη Ρωσία ύψους 2 δισ. δολαρίων, πράγμα που καθιστά αδύνατη την υπογραφή συμβολαίου για το ερχόμενο έτος, λαμβανομένης υπόψη της πείρας του παρελθόντος, υπάρχουν ρίσκα υποκλοπής από την ουκρανική πλευρά από το διαμετακομιζόμενο φυσικό αέριο, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Κατά την άποψη του Αλεξάντρ Ραρ, οι εκπρόσωποι της Γηραιάς Ηπείρου, θεωρούν ότι το κύριο είναι να πάρουν τις δικές τους ποσότητες φυσικού αερίου και κανείς δεν θέλει να εξακριβώσει την ουσία της διένεξης.

Αν το φυσικό αέριο δεν φτάνει στην Ευρώπη, αυτή αρχίζει να κατηγορεί το μέρος, από το οποίο περιμένει τις προμήθειες, δηλαδή τη Ρωσία, χωρίς να προσπαθεί να αντιληφθεί την ουσία της κατάστασης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο Γερμανός πολιτικολόγος θεωρεί, ότι ορισμένες δυνάμεις την Ουκρανία θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων. Προκειμένου να επιταχύνουν την ενοποίηση τους με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αυτές οι δυνάμεις θα χειρίζονται έντεχνα αυτή την κατάσταση, και θα κατηγορούν για την έλλειψη προμηθειών ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, τη Ρωσία. Eτσι, ενεργούν και ορισμένα κράτη της Βαλτικής. Πρόκειται για «αθόρυβο πόλεμο».

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ