«Αυτή τη στιγμή οι σκληροί δείκτες όπως αυτός των απωλειών, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο λόγω των μολύνσεων που συνέβησαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οφείλονται κατά βάση σε μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα» επεσήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας.
«Αυτή τη στιγμή οι σκληροί δείκτες όπως αυτός των απωλειών, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο λόγω των μολύνσεων που συνέβησαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οφείλονται κατά βάση σε μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί» επεσήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή είναι προς το τέλος της», επισήμανε ο καθηγητής στην ΕΡΤ
« Άτομα άνω των 60 ετών ανεμβολίαστα, με νοσηρότητα η Δέλτα μπορεί να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο. Αυτή την εβδομάδα είδαμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές» πρόσθεσε.
«Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα που δείχνουν μια σταθερότητα και μικρή αύξηση και όχι μια ύφεση, συμπεραίνουμε ότι το δίμηνο Φεβρουάριος και Μάρτιος χαρακτηρίζεται από αύξηση των λοιμώξεων και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων», σημείωσε ακόμα.
Αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για μια κατάσταση, την παρούσα εβδομάδα, η οποία «θεωρητικά δεν επιτρέπει χαλάρωση», ενώ πρόσθεσε:
«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πέρυσι. Το στέλεχος που επικρατεί είναι το Όμικρον που δίνει ήπια νοσηρότητα, ωστόσο η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, η κατάσταση και η οικονομική και η ψυχολογική της κοινωνίας δεν επιτρέπει σκληρά μέτρα»