Κόσμος
Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 12:34

Ουκρανία: Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την ένταση και τη Ρωσία

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ να αμφισβητεί εάν νέα μέτρα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή προληπτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, με τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ να αμφισβητεί εάν νέα μέτρα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την άλλη, δηλώνουν ότι συμφωνούν ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί σε σημαντικές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί γραπτές λεπτομέρειες για τα ευρωπαΪκά σχέδια. 

Πώς όμως βλέπουν την ένταση οι Ευρωπαίοι; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) σε επτά χώρες, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία το 2022 και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Κίεβου. 

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου, έδειξε ότι η πλειοψηφία σε έξι από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2022. Οι πολίες μάλιστα από τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης εμφανίζονται γενικά πιο βέβαιοι για την εξέλιξη. 

Η Φινλανδία με 44% ήταν η χώρα που είχε το ρόλο της εξαίρεσης. Το 51% των ερωτηθέντων στη Γαλλία και την Ιταλία, το 52% στη Γερμανία, το 55% στη Σουηδία, το 64% στη Ρουμανία και το 73% των ερωτηθέντων στην Πολωνία δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή είναι πιθανή φέτος.

Η πλειοψηφία και στις επτά χώρες βλέπουν το ΝΑΤΟ και τα 30 μεμονωμένα κράτη μέλη του ως τους κύριους υπερασπιστές της ουκρανικής κυριαρχίας, αλλά επίσης θεωρούν ότι η ΕΕ φέρει ισχυρή ευθύνη να υπερασπιστεί την Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.  Στη Φινλανδία, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ΕΕ θα ήταν σε καλή θέση για να βοηθήσει την Ουκρανία και το 59% απάντησε ότι θα το έκανε το ΝΑΤΟ. Κατά τα άλλα, τα στοιχεία ήταν: 53% και 55% για τη Γαλλία. 47% και 50% για τη Γερμανία. 64% και 67% για την Ιταλία. 80% και 79% για την Πολωνία· 57% και 63% για τη Ρουμανία. και 61% και 64% για τη Σουηδία.

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε κάθε χώρα –που ξεπερνούν το 60% στην Πολωνία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία– απάντησαν ότι εμπιστεύονται την ΕΕ. Σε δύο χώρες, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο ΝΑΤΟ.

Η εμπιστοσύνη στην Ουάσιγκτον ως εξίσου αφοσιωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ ήταν σημαντικά χαμηλότερη, με περισσότερους ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εκτός της Πολωνίας και της Ρουμανίας να λένε ότι εμπιστεύονται τη Γερμανία περισσότερο από τις ΗΠΑ. Ακόμη και στην Πολωνία, το ΝΑΤΟ (75%) και η ΕΕ (67%) θεωρήθηκαν πιο αξιόπιστα από τις ΗΠΑ.

«Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον απλώς άλλοένα  όνομα για τις «Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφεραν οι συγγραφείς. «Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τα συμφέροντά τους περισσότερο από ό,τι εμπιστεύονται τις ΗΠΑ να το κάνουν», ανέφεραν, προσθέτοντας πως η μελέτη αποδεικνύει επίσης ότι «Brexit σημαίνει Brexit». Παρά την εμφατική «εκδήλωση αλληλεγγύης του Λονδίνου προς το Κίεβο», λίγοι είδαν έναν ενεργό ρόλο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μόνο στην Πολωνία (66%) και στη Σουηδία (52%) η πλειοψηφία θεώρησε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να δεχτούν σημαντικές, δυνητικά μακροπρόθεσμες, απειλές ως αποτέλεσμα της υπεράσπισης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής άφιξης μεγάλου αριθμού προσφύγων, υψηλότερου ενεργειακού κόστους, οικονομικού εκβιασμού, κυβερνοεπιθέσεων και της απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης.

Οι ερωτηθέντες στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η βοήθεια της Ουκρανίας «άξιζε τον κίνδυνο» όλων αυτών των πιθανών συνεπειών, με το 53% των ερωτηθέντων στην Πολωνία να σημειώνουν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας άξιζε ακόμη και τον κίνδυνο στρατιωτικής δράσης με στόχο τη χώρα τους. Ίσως, ωστόσο, με κρίσιμο τρόπο, οι πολίτες στη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι να υποστούν οποιοδήποτε από αυτά τα πιθανά βάρη – υποδηλώνοντας ότι πίστευαν ότι το πιθανό κόστος για να γίνει αυτό μπορεί να υπερτερεί των ανταμοιβών, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η πλειοψηφία σε όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (47%) δήλωσαν ότι η ενεργειακή εξάρτηση ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση από τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, μια άποψη που ήταν πιο έντονη στην Πολωνία (77%).

Ο Πούτιν μπορεί να εκπλαγεί βλέποντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι «θα έβλεπαν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως επίθεση όχι μόνο σε μια γειτονική χώρα, αλλά στην ίδια την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας», κατέληξαν οι συγγραφείς, τονίζοντας πως «τα δεδομένα υποδηλώνουν κάτι σαν γεωπολιτική αφύπνιση στην Ευρώπη».

«Τα κράτη της ΕΕ έχουν παρουσιαστεί ως διχασμένα, αδύναμα και απούσα για την Ουκρανία, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ενωμένοι: συμφωνούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιδιώξει στρατιωτική δράση και ότι η Ευρώπη, μαζί με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία», υπογράμμισαν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian