Κόσμος
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2008 15:53

Εκκληση ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου στους Παλαιστινίους για συμφιλίωση

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα κάλεσε σήμερα στο Κάιρο τις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις να συμφιλιωθούν επειγόντως ενώπιον της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα κάλεσε σήμερα στο Κάιρο τις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις να συμφιλιωθούν επειγόντως ενώπιον της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλούμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς να πραγματοποιήσουν αμέσως μια σύνοδο συμφιλίωσης» δήλωσε ο Μούσα κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου των Αράβων υπουργών Εξωτερικών.

Η έκκληση του Μούσα απηχεί δήλωση του σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αραβικές χώρες δεν μπορούν "να τείνουν το χέρι" προς τους Παλαιστινίους όσο αυτοί παραμένουν διαιρεμένοι.

«Είναι καιρός οι παλαισιτνιακές παρατάξεις να συναντηθούν στο πλαίσιο μιας αποφασιστικής συνόδου η οποία θα καταλήξει στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικης ενότητας» πρόσθεσε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Τόσο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου όσο και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλαν την ισραηλινή επιχείρηση.

Ο πρίγκιπας Σαούντ την χαρακτήρισε «φρικτή σφαγή» ενώ ο Μούσα δήλωσε πως οι Ισραηλινοί «χτυπούν αδιακρίτως παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους».

Με εξαίρεση τη Σομαλία και τις Κομόρες νήσους, που εκπροσωπούνται από τους απεσταλμένους τους στον Αραβικό Σύνδεσμο, όλα τα μέλη του παναραβικού αυτού οργανισμού έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη σύνοδο, κατά την οποία θα επιχειρηθει να δοθεί μια κοινή απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές εναντίον της Χαμάς.

Η σύνοδος θα αποφασίσει επίσης σχετικά με μια πρόταση του Κατάρ να οργανωθεί την Παρασκευή στην Ντόχα έκτακτη αραβική σύνοδος κορυφής, καθώς και να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όμως η Αίγυπτος, η οποία επικρίνεται από τους ριζοσπάστες του αραβικού κόσμου όπως η Χαμάς και το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έχει ήδη δηλώσει πως αυτή η σύνοδος κορυφής είναι πρόωρη και έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι χρησιμοποιεί την κρίση ως εργαλείο για τις επιδιώξεις του.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Αραβικού Συνδέσμου, τον Χίσαμ Γιούσεφ, δέκα αραβικές χώρες έχουν ήδη δεχθεί επισήμως τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 14 για να συγκληθεί μια τέτοια σύνοδος.

Ενώ η αραβική κοινή γνώμη έχει κινητοποιηθεί έντονα κατά της ισραηλινής επιχείρησης, οι ηγέτες των αραβικών χωρών φαίνονται ως τώρα αδύναμοι να λάβουν αποφάσεις, περιλαμβανομένων διπλωματικών πρωτοβουλιών.

«Οι αραβικές χώρες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά εναντίον του Ισραήλ, αλλά καθώς είναι διαιρεμένες, δεν θα κάνουν δυστυχώς τίποτε» δήλωσε ο Μουστάφα Κάμελ αλ-Σάγεντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο