Η Πολωνία προετοιμάζεται για μια μαζική εισροή προσφύγων σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «έως και ένα εκατομμύριο άτομα».
Η Πολωνία προετοιμάζεται για μια μαζική εισροή προσφύγων σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «έως και ένα εκατομμύριο άτομα».
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και [έχουμε] λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik στο Πολωνικό Ραδιόφωνο.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να σταθεί αλληλέγγυα στην Ουκρανία καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται, έχοντας δηλώσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα είναι «πραγματικοί πρόσφυγες» και θα λάβουν βοήθεια, είπε ο Wąsik. «Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό την προστασία της Πολωνίας και δεν θα πούμε όχι στην παροχή βοήθειας», τόνισε.
Η Ουκρανία συνορεύει με τα κράτη- μέλη της ΕΕ: Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία, αλλά έχει τους στενότερους δεσμούς με την Πολωνία.
Στην Πολωνία υπάρχουν ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί που έφτασαν στη χώρα αναζητώντας καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι άνθρωπι αυτοί έχουν ουσιαστικά ενσωματωθεί.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί η Πολωνία να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη εισροή, με τους παρατηρητές να σημειώνουν ότι στη χώρα υπάρχουν περίπου 2.000 μέρη για τη στέγαση των προσφύγων σε 10 κέντρα που διευθύνονται από το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για τη μετανάστευση. Επίσης, η Συνοριοφυλακή έχει πάνω από 2.300 θέσεις, αλλά μόνο 800 είναι προς το παρόν διαθέσιμες.
Επιπλέον, η Πολωνία έχει μικρή εμπειρία από μια κρίσεις τέτοιου είδους. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Αλλοδαπών που καλύπτουν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 δείχνουν ότι μόλις 5.200 άτομα υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία, όρος που περιλαμβάνει την αναγνώριση ως πρόσφυγας ή την παροχή επικουρικής προστασίας.
Πέρυσι, ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο πυροδότησε πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην Πολωνία ενθαρρύνοντας μερικές χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να πετάξουν στο Μινσκ και στη συνέχεια να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες απώθησαν πολλούς ανθρώπους πίσω στη Λευκορωσία — με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να λένε ότι παραβίασε το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.
Μια ουκρανική κρίση θα ήταν πολύ διαφορετική περίπτωση, τονίζει το Politico, καθώς οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα εισόδου χωρίς βίζα στην ΕΕ και η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο αλλού.
Το υπουργείο Εσωτερικών της χώτας δήλωσε στο Politico ότι «παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε σχέση με την κρίση στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα». «Η κατάσταση αναλύεται σε συνεχή βάση σε στενή συνεργασία με τη Συνοριοφυλακή και το Γραφείο Αλλοδαπών, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαθεσιμότητα θέσεων σε κέντρα για αλλοδαπούς», ανέφερε το υπουργείο.
naftemporiki.gr