Αφιερώματα
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 11:50

Μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης

Της Μαρίας Συρεγγέλα,Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων

The N Society

Της Μαρίας Συρεγγέλα,
Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά βίας και παρενόχλησης και ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τα θύματα αποτυπώνεται στα μέτρα και στις δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το Δίκτυο Δομών μας, με την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας είναι στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας. Είμαστε δίπλα στα θύματα και τα ενθαρρύνουμε να «σπάνε τη σιωπή» τους και να καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα κατά της βίας.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ μπορούν να καλούν για ψυχολογική υποστήριξη και για περισσότερες συμβουλές στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, όλο τον χρόνο και είναι δωρεάν. Στη Γραμμή καλούν, εκτός από θύματα, και τρίτα πρόσωπα που επιθυμούν να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν μία γυναίκα που υφίσταται βία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περσινή χρονιά η Γραμμή SOS δέχτηκε 9.930 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.797 αφορούσαν περιστατικά βίας. Μάλιστα 4.764 κλήσεις έγιναν από τα ίδια τα θύματα, ενώ 2.033 από τρίτα πρόσωπα.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα στο Δίκτυο Δομών μας υπάρχουν 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής στήριξης, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν οι γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους. Οι Ξενώνες βρίσκονται σε τοποθεσίες που δεν είναι γνωστές, ώστε να προστατεύονται τα άτομα που αναζητούν βοήθεια, ενώ σε αυτούς μπορούν να διαμείνουν όλα τα θύματα, ανεξαρτήτως εισοδήματος ή άλλων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του Δικτύου Δομών μας, την περσινή χρονιά στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 5.491 άτομα, γυναίκες - θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από το επιστημονικό προσωπικό και στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν πέρυσι 198 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα των Συμβουλευτικών Κέντρων στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr ή https://womensos.gr. Παράλληλα τα θύματα μπορούν να επικοινωνήσουν και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθεί ότι δράσεις για την «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας» σχεδιάζουν για πρώτη φορά όλα τα υπουργεία, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, και οι δράσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Ένας από τους τέσσερις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και των πολιτών.

Ολα τα στελέχη της κυβέρνησης εργαζόμαστε καθημερινά για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας και κάθε ανθρώπου στην ασφάλεια, στον σεβασμό και στη ζωή.