Οι κυνικές - και χωρίς καμία ενσυναίσθηση - αναφορές στα όσα ακολούθησαν το 2007 τις πυρκαγιές στην Ηλεία, δρομολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις. To παρασκήνιο της απόφασης, οι ελπίδες για ανασχηματισμό, που έσβησαν και τα διαδοχικά μέτωπα για την κυβέρνηση.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Οι κυνικές - και χωρίς καμία ενσυναίσθηση - αναφορές στα όσα ακολούθησαν το 2007 τις πυρκαγιές στην Ηλεία, δρομολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις. Ο Σπ. Λιβανός οδηγήθηκε σε «έξοδο» από την κυβέρνηση, ο πρώην υφυπουργός Π. Δούκας διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν έχει τέλος το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης.
Οι πρωτοφανείς διάλογοι για το «πως γύρισε το παιχνίδι» το 2007 έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια σύσκεψης, με το βίντεο να κυκλοφορεί αρχικά σε τοπικά μέσα. Ωστόσο χθες το θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τον ενημέρωσαν για τα όσα είχαν λεχθεί στην επίμαχη σύσκεψη. Ο κ. Μητσοτάκης είδε το βίντεο και αμέσως πήρε τηλέφωνο το Σ. Λιβανό, ο οποίος βρισκόταν στο Στρασβούργο για αγροτικά θέματα.
Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο βίντεο ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, αναφέρεται με απίστευτο τρόπο στα όσα ακολούθησαν μετά τις πυρκαγιές. «Είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» είπε χαρακτηριστικά.
«Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», ακούγεται να… προσθέτει κάποιος. «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι», συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης. Με τον κ. Λιβανό να λέει στη συνέχεια «… υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» , ενώ ακούγονται γέλια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως τέτοιες συμπεριφορές είναι μη ανεκτές. Από την πλευρά του ο κ. Λιβανός - σύμφωνα με πληροφορίες - παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Παρά το ό,τι ο κ. Λιβανός διατηρεί προσωπική φιλιά με τον Κ. Μητσοτάκη - με τον οποίο γνωρίζεται από τα μαθητικά χρόνια - τα όσα έγιναν στη σύσκεψη δεν άφηναν κανένα περιθώριο για διαφορετική αντίδραση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Να σημειωθεί πως με την άμεση «έξοδο» του κ. Λιβανού εστάλη και ένα μήνυμα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως ανάλογες συμπεριφορές δεν είναι αποδέκτες.
Πάντως το γεγονός πως ανακοινώθηκε λίγη ώρα αργότερα πως νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Γ. Γεωργαντάς … έσβησε τις ελπίδες ορισμένων «γαλάζιων» βουλευτών για έναν ανασχηματισμό, που θα τους οδηγούσε στο κυβερνητικό σχήμα. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο πρωθυπουργός προτιμά στοχευμένες αλλαγές και δεν είναι οπαδός των δομικών αλλαγών στα υπουργικά γραφεία.
Ακολούθησε η διαγραφή και του Πέτρου Δούκα από τη Νέα Δημοκρατία, με «γαλάζιες πηγές» να σημειώνουν πως «τα όσα είπε- προφανώς προσπαθώντας να αναδείξει τον δικό του ρόλο- προσβάλλουν και τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές από τις φονικές πυρκαγιές».
Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα θέματα για την κυβέρνηση, που διανύει ένα δύσκολο χειμώνα. Ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών σοκάρει, η ακρίβεια απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ υπήρξαν λάθη και αστοχίες στην πρόσφατη κακοκαιρία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκουν ένα restart την Άνοιξη, ωστόσο συνεχώς προκύπτουν νέα μέτωπα όπως φάνηκε και τα με τα όσα πρωτοφανή ειπώθηκαν για τις πυρκαγιές στην Ηλεία.
Την ίδια στιγμή μπαράζ αντιδράσεων υπάρχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξαπολύουν πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά θεμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα για εκλογές, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ακραία ψηφοθηρία της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα σημειώνει πως «δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης. Η πολιτική αναισθησία του κ. Λιβανού χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση, που μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο». Προσθέτει δε πως ο ελληνικός λαός αυτή τη φορά τους έχει μάθει καλά και στις κάλπες τους ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, «εποποιία».
Για κυνική ομολογία υπουργών που «αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της ΝΔ» κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως οι δηλώσεις αυτές «είναι μνημείο κυνισμού που δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τα προβλήματα του λαού». «Μονόδρομο» χαρακτηρίζει την παραίτηση της κυβέρνησης η Ελληνική Λύση. Για ψηφοθηρικές κυβερνητικές πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι πολίτες μιλά το ΜέΡΑ 25.