Το αντίτιμο του εισιτηρίου στα 50 ευρώ για την επίσκεψη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου της Αλοννήσου έχει καθοριστεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΚΑΣ καθώς το λειτουργικό του κόστος είναι πολύ υψηλό, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου.
Το αντίτιμο του εισιτηρίου στα 50 ευρώ για την επίσκεψη του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου της Αλοννήσου έχει καθοριστεί σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) καθώς το λειτουργικό του κόστος είναι πολύ υψηλό, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρολιάκου.
Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε πως ο επισκέψιμος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος του κλασικού ναυαγίου της Περιστέρας λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά πιλοτικά και κατά την πεντάμηνη ανά έτος λειτουργίας του (από τον Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου) το επισκέφθηκαν 600 επισκέπτες - δύτες (246 το 2020 και 354 το 2021).
Η τιμή του εισιτηρίου καθορίστηκε μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και αφού έχει προηγηθεί η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΑΠ. Το ΚΑΣ, είπε η υπουργός, έκρινε το αντίτιμο των 50 ευρώ εύλογο προκειμένου να μπορούν να καλύπτονται, έστω και μερικώς, τα έξοδα ενός τέτοιου επισκέψιμου ενάλιου χώρου που αναπόδραστα έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας.
Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως το πραγματικό κόστος λειτουργίας της «Περιστέρας» έχει ως εξής: Απαιτείται συνεχής παρουσία τουλάχιστον τριμελούς κλιμακίου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, συνεπικουρούμενου αναλόγως με τις ανάγκες και από το μόνιμο καταδυόμενο προσωπικό. Απαιτείται σκάφος για τη μετακίνηση από το σημείο απόπλου – κατάπλου στο χώρο του ναυαγίου, καθώς και όχημα για την προμήθεια και μεταφορά υλικών και καυσίμων. Η δαπάνη λειτουργίας της «Περιστέρας» για το πεντάμηνο είναι 65.000 ευρώ ετησίως.
Η υπουργός παρατήρησε πως ακόμα και στην περίπτωση που είχε ευθύς εξαρχής καθιερωθεί το αντίτιμο των 50 ευρώ για την κατάδυση, τότε τα έσοδα για τα δύο χρόνια λειτουργίας του χώρου θα ήταν 30.000 ευρώ, που αντιστοιχεί μόλις στο 46% των ετησίων λειτουργικών εξόδων του εν λόγω επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Είναι σαφές, είπε η υπουργός, πως το εισιτήριο των 50 ευρώ δεν καλύπτει ούτε καν το μισό της απαιτούμενης δημόσιας δαπάνης καθώς το κόστος λειτουργίας του είναι υπερδιπλάσιο των ενδεχομένων εσόδων από τους επισκέπτες του.
Η κυρία Μενδώνη απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο Μπάια της γειτονικής Ιταλίας το εισιτήριο είναι πολύ φθηνότερο είπε ότι το ναυάγιο της Περιστέρας είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και βρίσκεται σε βάθος 30 μέτρων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Μεσογείου. Στη Μπάια της Ιταλίας, το αντίτιμο είναι 35 ευρώ για μια κατάδυση σε ένα ιδιαίτερο μικρό βάθος, ανάμεσα στους χώρους μιας καταποντισμένης ρωμαϊκής έπαυλης, που γίνεται ακόμα και χωρίς αναπνευστικές συσκευές και φυσικά δεν έχει ίδιο κόστος λειτουργίας.