«Υπάρχουν στρατόπεδα στη Λιβύη», «πρέπει να σκεφτούμε τη μεταναστευτική πολιτική», η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία» αποφεύγοντας να πέσει το βάρος μόνο σε ορισμένες χώρες όπως η «Ιταλία και η Ισπανία».
«Υπάρχουν στρατόπεδα στη Λιβύη», «πρέπει να σκεφτούμε τη μεταναστευτική πολιτική», η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού, «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία» αποφεύγοντας να πέσει το βάρος μόνο σε ορισμένες χώρες όπως η «Ιταλία και η Ισπανία».
Αυτές ήταν κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε ο πάπας Φραγκίσκος στην ιστορική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI. Από όταν εξελέγη ποντίφικας τον Μάρτιο του 2013, ο ποντίφικας έχει δώσει συνεντεύξεις σε ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που απάντησε live σε ερωτήσεις σε μια εκπομπή που παρακολουθείται τακτικά από εκατομμύρια τηλεθεατές.
Μιλώντας στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο και στην εκπομπή «Che Tempo che fa» σε απευθείας σύνδεση από το Βατικανό, ο ποντίφικας αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που άπτονται της θρησκευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και στη ζωή του πριν και μετά την χειροτονία του. Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την προσωπική φιλία, ενώ τάχθηκε κατά της «κουλτούρας της αδιαφορίας» που προκύπτει από την κατηγοριοποίησης: πρώτα οι πόλεμοι και οι άνθρωποι στη δεύτερη θέση.
Η Υεμένη είναι ένα παράδειγμα, είπε, εξηγώντας: «Πόσο καιρό η Υεμένη υποφέρει από τον πόλεμο και πόσο καιρό μιλάμε για τα παιδιά της Υεμένης; Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, και δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Δεν θέλω να υπερβάλλω, πάνω από επτά σίγουρα, αν όχι δέκα. Υπάρχουν κατηγορίες που έχουν σημασία και άλλες βρίσκονται στον πάτο: παιδιά, μετανάστες, φτωχοί, αυτοί που δεν έχουν φαγητό. Αυτοί δεν μετράνε, τουλάχιστον δεν μετράνε εξαρχής, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν αυτούς τους ανθρώπους, που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, αλλά στην παγκόσμια φαντασία αυτό που μετράει είναι ο πόλεμος, η πώληση όπλων. Σκεφτείτε μόνο ότι με ένα χρόνο χωρίς να φτιάξετε όπλα, θα μπορούσατε να δώσετε φαγητό και εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, δωρεάν. Αλλά αυτό είναι στο παρασκήνιο», είπε ο πάπας Φραγκίσκος.
Αναφερόμενος στη μετανάστευση, εξέφρασε εκ νέου την επιμονή του να είναι ευπρόσδεκτοι οι μετανάστες και να ενσωματώνονται στην κοινωνία. Αναφέρθηκε ακόμα στα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο από μη αξιόπλοα πλοία διακινητών, που έπειτα τους αρνούνται για μέρες την άδεια για προσάραξη σε λιμάνια από χώρες που περιβάλλονται από τη θάλασσα.
«Κάθε χώρα πρέπει να δηλώσει πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί», είπε, καλώντας για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών για όσους ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή κάπου στην Ευρώπη. «Αυτό είναι ένα εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, σημείωσε.
Ο παρουσιαστής ανέφερε έπειτα τις εντάσεις στην Ευρώπη σχετικά με το εάν η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία. Ο Φραγκίσκος δεν απάντησε ευθέως, απαντώντας μόνο ότι «ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφή». Χαρακτήρισε επίσης τον πόλεμο «αντίφαση της δημιουργίας» που χρονολογείται από τη Γένεση, με τον «πόλεμο» μεταξύ Κάιν και Άβελ, και αυτό του Πύργου της Βαβέλ. «Υπάρχει κάτι σαν μια αντι-αίσθηση της δημιουργίας, γι' αυτό ο πόλεμος είναι πάντα καταστροφή. Για παράδειγμα, να δουλεύεις τη γη, να φροντίζεις παιδιά, να μεγαλώνεις οικογένεια, να μεγαλώνεις την κοινωνία: αυτό είναι το χτίσιμο. Το να διεξάγεις πόλεμο σημαίνει να καταστρέφεις. Είναι μηχανισμός καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη υπήρχαν, ωστόσο, και πιο ελαφριές στιγμές. Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψή του σε δισκάδικο στη Ρώμη, ο Φραγκίσκος είπε ότι του αρέσει πολύ η κλασική μουσική, καθώς και τα κομμάτια ταγκό, όπως πολλοί από τους Αργεντινούς συμπατριώτες του που κατάγονται από το Μπουένος Άιρες. Κάποιος «που δεν χορεύει ταγκό δεν είναι από το Μπουένος Άιρες», είπε.
Θυμήθηκε επίσης ότι ως μικρό αγόρι σκεφτόταν να γίνει χασάπης, επειδή ο ντόπιος κρεοπώλης της οικογένειάς του φορούσε μια ζώνη με χρήματα στις τσέπες.
Ερωτηθείς αν ένιωθε μόνος ή αν έχει φίλους, ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι χρειάζεται φίλους και τους έχει - είναι «λίγοι αλλά αληθινοί».
Ο πάπας συνήθως τελειώνει τις δημόσιες τοποθετήσεις του λέγοντας «Μην ξεχνάς να προσεύχεσαι για μένα». Στο τέλος της συνέντευξης, ζήτησε από όσους δεν προσεύχονται, να του στείλουν τουλάχιστον καλές σκέψεις, «χρειάζομαι την εγγύτητα των ανθρώπων», είπε.
naftemporiki.gr