Αθλητικά
Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 09:41

Γκουστάβο Πογιέτ: Βίος και πολιτεία 

Υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών μέσων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη των 90’s και των early 00's. Με αξιοθαύμαστη καριέρα στην Σαραγόσα(1990-1997), καταπληκτικές σεζόν στην Τσέλσι(1997-2001) και ένα σπουδαίο φινάλε στην Τότεναμ(2001-2004).

Υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών μέσων στον ποδοσφαιρικό πλανήτη των 90’s και των early 00's. Με αξιοθαύμαστη καριέρα στην Σαραγόσα(1990-1997), καταπληκτικές σεζόν στην Τσέλσι(1997-2001) και ένα σπουδαίο φινάλε στην Τότεναμ(2001-2004). Πάντα και παντού βασικός, ηγετικός, παθιασμένος έτοιμος να δώσει και την ψυχή του για την ομάδα. Ο Γκουστάβο Πογιέτ ήξερε πως θα γίνει ένας εξίσου καλός προπονητής, πολύ πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 38 του χρόνια. Η νέα του πρόκληση είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα, ο πάγκος της Εθνικής Ελλάδος, μίας χώρας που λάτρεψε από το σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ και συνέχισε να λατρεύει ως πολίτης του κόσμου.

«Κάπου στα 30 μου άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορώ να γίνω προπονητής. Ο Τζιανλούκα Βιάλι ήταν παίκτης-προπονητής στην Τσέλσι, ήταν δίπλα μου στα αποδυτήρια και μοιραζόταν τις σκέψεις του. Μια μέρα αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να κάνω το ίδιο. Θα μπορούσα να γίνω προπονητής; Τότε άρχισα να δίνω μεγαλύτερη προσοχή σε όσα άκουγα, να κρατώ σημειώσεις και στα παιχνίδια και στις προπονήσεις. Το ίδιο έκανα μετά και στην Τότεναμ με τον Γκλεν Χοντλ. Όταν πια είχε έρθει η ώρα, ήξερα ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αρχίσω στην Πρέμιερ Λιγκ».

Η εξαιρετική δουλειά στην Αγγλία και η live απόλυση

Το όνομα και οι σχέσεις που έχτισε ως ποδοσφαιριστής στην Αγγλία του άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες της προπονητικής. Μετά το... αγροτικό του ως βοηθός στη Σούιντον, την Λιντς και την Τότεναμ, το 2009 θα αναλάβει την Μπράιτον. Με ένα επιθετικό ποδόσφαιρο που το χαρακτήριζε η ισορροπία θα καταφέρει με το... καλημέρα να προβιβάσει τον σύλλογο στην Championship. Αυτή ήταν και η πρώτη του μεγάλη επιτυχία αλλά το 2013 θα αποτελέσει παρελθόν από το κλαμπ. Όχι με τον πιο κομψό τρόπο η αλήθεια είναι.

Στο πλαίσιο του σχολιασμού της αναμέτρησης της Ισπανίας με την Νιγηρία θα μάθει στο στούντιο του BBC πως μετά από μια τετραετία αποτελεί παρελθόν από τους ᾽᾽γλάρους᾽᾽. «Για το BBC είναι μια υπέροχη ιστορία. Ενας προπονητής έμαθε για την απόλυσή του από ένα κανάλι, την ώρα που συμμετείχε σε ζωντανή εκπομπή του. Δεν έχω μιλήσει ακόμα με την ομάδα, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, είμαι άνεργος».

Θα βρει... καταφύγιο στην Σάντερλαντ και θα προπονήσει για πρώτη φορά στη Premier League. Θα γλιτώσει την ομάδα από υποβιβασμό, θα την οδηγήσει σε τελικό League Cup αλλά δύο χρόνια αργότερα, το 2015, θα φύγει και πάλι με άσχημο τρόπο. Η κερκίδα θα απαιτήσει την απομάκρυνσή του, εκείνος θα τους πει την αλήθεια-του- κατάμουτρα για την κατάσταση του συλλόγου και κάπως έτσι θα κλείσει και εκείνο το κεφάλαιο.

Η ΑΕΚ των ντέρμπι

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2015 θα αναλάβει την ΑΕΚ. Θα τα αλλάξει όλα και η Ένωση θα καταφέρει με ένα κυνικό ποδόσφαιρο  να είναι άκρως αποτελεσματική. Ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια, καθώς με τον Ουρουγουανό στον πάγκο νίκησε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.  Με το ίδιο σκορ: 1-0. Στην κανονική διάρκεια τερμάτισε τρίτος, ένα πόντο πίσω από το Τριφύλλι και είχε οδηγήσει την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας, όμως και πριν την έναρξη των play offs θα λυθεί η συνεργασία του με την ΑΕΚ.  Σε 28 ματς κατέγραψε 18 νίκες, 5 ισοπαλἰες και 5 ήττες.

Θα ακολουθήσει ένα σύντομο πέρασμα από την Μπέτις, έπειτα θα ζήσει την εμπειρία της Κίνας(Σενχούα), θα προπονήσει την Μπορντό όπου θα αποχωρήσει μετά από δήλωση δυσαρέσκειας για πώληση βασικού ποδοσφαιριστή και τελευταία του δουλειά ήταν στη Χιλή, στον πάγκο της Ουνιβερσιντάντ Κατόλικα.

Η αλήθεια είναι το παν

Αν θα μπορούσε μια φράση να τον περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο ως άνθρωπο, αυτό θα ήταν μία: Ένας εραστής της αλήθειας. Μισεί τα μισόλογα, τα ψέμματα, την διπλωματία σε έναν κόσμο, αυτόν του ποδοσφαίρου, που δύσκολα μπορείς να επιβιώσεις αν είσαι τόσο αληθινός.

Ο ίδιος το έχει περιγράψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Δυστυχώς, πολλές φορές οι προπονητές δουλεύουμε έχοντας γύρω μας ανθρώπους στους οποίους δεν αρέσει να θυμίζεις την πραγματικότητα. Απαιτούν από εσένα να είσαι ειλικρινής, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλουν να είσαι. Και αυτές οι σχέσεις είναι γερές επειδή στηρίχθηκαν στην ειλικρίνεια. 

Αν μια ομάδα ψάχνει κάποιον ο οποίος θα λέει μισές αλήθειες στους φιλάθλους για να κρατήσει τις ισορροπίες, ώστε αυτοί να παίρνουν εισιτήρια και να έρχονται στο γήπεδο, εμένα δεν με ενδιαφέρει».