Σχεδόν όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια, οι Γερμανοί καταναλωτές αντιμετώπιζαν ήδη ένα παρόμοιο πρόβλημα: τα ράφια του χαρτιού υγείας στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Σήμερα, στο ενδιάμεσο τέταρτο κύμα κορωνοϊού, ορισμένα προϊόντα σπανίζουν ξανά. Αυτή τη φορά όμως η αιτία είναι διαφορετική.
Σχεδόν όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια, οι Γερμανοί καταναλωτές αντιμετώπιζαν ήδη ένα παρόμοιο πρόβλημα: τα ράφια του χαρτιού υγείας στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Σήμερα, στο ενδιάμεσο τέταρτο κύμα κορωνοϊού, ορισμένα προϊόντα σπανίζουν ξανά. Αυτή τη φορά όμως η αιτία είναι διαφορετική. Όπως αναφέρει η «Lebensmittelzeitung» (LZ), οι υψηλές τιμές της ενέργειας και οι σπάνιες πρώτες ύλες πιέζουν τη βιομηχανία.
Αν και οι τιμές για τα προϊόντα από χαρτί αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20%, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο - σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διψήφια η αύξηση», αναφέρει η LZ. Όχι μόνο οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά η βιομηχανία χαρτιού υποφέρει επίσης από τις τιμές των logistics, οι οποίες έχουν εκραγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, η κύρια πρώτη ύλη για το χαρτί υγείας, ο πολτός, γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος. Ο λόγος είναι ότι τα φορτία των πλοίων δεν μπορούν να εκφορτωθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με την LZ, οι ειδικοί του χαρτοπολτού αναμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Το εργατικό δυναμικό της φινλανδικής εταιρείας παραγωγής χαρτοπολτού UPM βρίσκεται σε απεργία από τις αρχές του 2022, αναφέρει η εφημερίδα. Η απεργία πρόκειται τώρα να παραταθεί κατά δύο εβδομάδες - κάτι που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τους κατασκευαστές στη Γερμανία.
Η έλλειψη χαρτοπολτού έχει ήδη γίνει αισθητή. Σύμφωνα με την LZ, ορισμένοι κατασκευαστές χαρτομάντηλων έχουν ήδη σταματήσει να παραδίδουν ορισμένα από τα προϊόντα τους. Ένας Ιταλός κατασκευαστής μείωσε την παραγωγή επειδή η παράδοση δεν αξίζει πλέον λόγω των υψηλών τιμών.
Τα συμβόλαια προμηθειών δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί, αλλά η γερμανική εταιρείας Essity, για παράδειγμα, ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών. Ο ανταγωνιστής Sofidel λέγεται ότι έχει ήδη ακολουθήσει το παράδειγμα της. Σύμφωνα με αναφορές από τον κλάδο, το πρόβλημα δεν έχει ακόμη κορυφωθεί,αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει η εφημερίδα.
Ορισμένοι από τους μικρότερους κατασκευαστές απειλούνται με χρεοκοπία και η ενοποίηση της αγοράς γίνεται όλο και πιο πιθανή. Σύμφωνα με πληροφορίες της LZ, μεμονωμένοι κατασκευαστές πρέπει ήδη να καταβάλλουν αυξημένες προκαταβολές όταν παραγγέλνουν χαρτοπολτό.
naftemporiki.gr