Κόσμος
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 14:00

Καθηγητής Χάρβαρντ: Πρέπει να επιτρέψουμε στο ευρύ κοινό να επιστρέψει στην κανονική ζωή

Μετά την Όμικρον, οι παραλλαγές του κορωνοϊού που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ήπιες, εκτίμησε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ,  Δρ Στέφανος Κάλες, προσθέτοντας πως είναι καιρός να αφήσουμε τους νέους, υγιείς και «οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει» από την πανδημία να το κάνει. 

Μετά την Όμικρον, οι παραλλαγές του κορωνοϊού που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο ήπιες, εκτίμησε ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ,  Δρ Στέφανος Κάλες, προσθέτοντας πως είναι καιρός να αφήσουμε τους νέους, υγιείς και «οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει» από την πανδημία να το κάνει. 

«Πρέπει να επιτρέψουμε στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, να επιστρέψουν στην κανονική ζωή», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ο ίδιος προτιμά να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους «ευάλωτους» και όχι στον πληθυσμό συνολικά.

«Πολλοί λογικοί και ειλικρινείς επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο Covid-19 μεταβαίνει γρήγορα από μια ''πανδημία''… σε μια ''ενδημική'' αναπνευστική λοίμωξη συγκρίσιμη με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη», είπε. Υπό το πρίσμα αυτού, πρέπει επανεξεταστούν ορισμένα πρωτόκολλα Covid, πρόσθεσε.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn τον περασμένο μήνα, ο Καλές σημείωνε ότι για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων, «ο Covid-19 δεν αποτελεί σοβαρή απειλή, μόνο μια ενόχληση που εμποδίζει το σχολείο, την εργασία και τα ταξίδια».

Με εξαίρεση τους ηλικιωμένους, τα άτομα με προβλήματα υγείας και τους ανεμβολίαστους, είπε ο Κάλες, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο Covid-19 είναι «πολύ περισσότερο ένας υλικοτεχνικός εφιάλτης παρά μια απειλή για την υγεία».

Είναι λοιπόν καιρός να σταματήσουμε -ή να μειώσουμε δραματικά- τα τεστ σε υγιείς ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα Covid, είπε, αποκαλώντας αυτή τη στρατηγική «καταδικασμένη σε αποτυχία». «Όπως εξέφρασε ένας άλλος γιατρός που άκουσα πρόσφατα στο ραδιόφωνο, είναι σαν να προσπαθείς να σταματήσεις μια χιονοθύελλα πιάνοντας κάθε νιφάδα χιονιού, αντί να κρατάς ανοιχτούς τους δρόμους καθαρίζοντας», είπε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εκτεταμένα τεστ, για τα ταξίδια και την εργασία, καθιστούν πιο δύσκολο για τους άρρωστους και ευάλωτους ανθρώπους να υποβληθούν σε εξετάσεις. «Δεν θα ελέγξουμε ποτέ καλά τους ανθρώπους για τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης. Ας σταματήσουμε να υποβάλλουμε σε τεστ υγιή παιδιά σε σχολεία και πανεπιστήμια», είπε. «Σε αυτό το σημείο, οι δάσκαλοι, το διδακτικό προσωπικό και το προσωπικό έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και έτσι ο κίνδυνος είναι επίσης ελάχιστος».

Τονίζει, ωστόσο, ότι είναι διαφορετικό θέμα για όσους έχουν συμπτώματα Covid-19. Ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις, να διαγνωστούν και να τους χορηγηθούν αποτελεσματικά φάρμακα, είπε, προσθέτοντας ότι οι άρρωστοι - «είτε είναι με Covid είτε με κρυολόγημα- θα πρέπει να μείνουν σπίτι για πέντε ημέρες». 

Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν ένα μεγάλο φόβο μήπως μολυνθούν, λέγοντας μάλιστα ότι τα εμβολιασμένα άτομα υπερεκτιμούν τον κίνδυνο που ενέχει ο Covid για τους ίδιους. 

naftemporiki.gr