Τέσσερις συνεργάτες έχασε σε μία μέρα ο Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και βαθαίνει την κρίση στη βρετανική κυβέρνηση.
Τέσσερις συνεργάτες έχασε σε μία μέρα ο Μπόρις Τζόνσον, γεγονός που αυξάνει την πίεση στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και βαθαίνει την κρίση στη βρετανική κυβέρνηση.
Οι παραιτήσεις ακολούθησαν το φαινόμενο του ντόμινο, με τον διευθυντή επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, Τζακ Ντόιλ, να επιβεβαιώνει την αποχώρησή του λίγο μετά την αποχώρηση της επικεφαλής καθορισμού πολιτικής του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου και στενής συμβούλου του Τζόνσον επί 14 χρόνια, Μουνίρα Μίρτζα. Λίγο μετά ακολούθησαν ο προσωπάρχης του Τζόνσον, ο Νταν Ρόζενφιλντ, και ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος Μάρτιν Ρέινολντς (είχε τη θέση του προϊσταμένου ιδιαιτέρου γραμματέα).
Από τις τέσσερις αποχωρήσεις, ίσως η πιο επιζήμια είναι η αποχώρηση της Μουνίρα Μίρτζα, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα «κακό» σχόλιο που έκανε ο Τζόνσον σχετικά με τον αντίπαλό του στην αντιπολίτευση Κιρ Στάρμερ.
Οι παραιτήσεις των κορυφαίων συνεργατών του Τζόνσον σημειώθηκαν καθώς αμφισβητείται εντόνως από το κόμμα του η ηγεσία του. Η πίεση στον Τζόνσον να παραιτηθεί έχει αυξηθεί μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματός του μετά από μια σειρά σφαλμάτων και ισχυρισμών ότι ο ίδιος και η ομάδα του διοργάνωσαν πάρτι που παραβίαζαν τους κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το λεγόμενο σκάνδαλο partygate διερευνάται από την αστυνομία και έχει στοιχίσει στην υποστήριξη των Τόρις και του ίδιου του Τζόνσον. Τουλάχιστον 14 από τα μέλη του κοινοβουλίου του τον κάλεσαν να παραιτηθεί ή είπαν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Άλλοι είπαν ότι θα επιφυλάξουν την κρίση τους έως ότου η αστυνομία καταλήξει στα συμπεράσματά της. Μετά την δημοσίευση της έκθεσης της Σου Γκρέι που κάνει λόγο «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης από διαφορετικά μέρη του Νο 10 και του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», αρκετοί βουλευτές των Τόρις υπέβαλαν επιστολές με τις οποίες ζητούν ψήφο δυσπιστίας. Αυτή θα ενεργοποιηθεί εάν ο αριθμός φτάσει ταους 54 - ή το 15% του συνόλου.
Ο Τζόνσον έχει επίσης να διαχειριστεί την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και την αυξανόμενη πίεση του κόστους ζωής στα νοικοκυριά.
Ερωτηθείς από το Channel 4 News εάν οι εξελίξεις της Πέμπτης έμοιαζαν με «τις τελευταίες μέρες της Ρώμης», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Τζόνσον, Σάιμον Κλαρκ, απάντησε: «Οι τελευταίες μέρες της Ρώμης, νομίζω, ήταν πιο διασκεδαστικές».
naftemporiki.gr