Κοινωνία
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 09:15

«Καμπανάκι» Δ. Σαρηγιάννη για αύξηση κρουσμάτων - Πρωτεϊνικά εμβόλια στη μάχη

Για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας ότι έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τις 31.000 με 32.000 μολύνσεις σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ δεν απέκλεισε να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ.

Για αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας ότι έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τις 31.000 με 32.000 μολύνσεις σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ δεν απέκλεισε να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται με τρίτη δόση. Ανέφερε ακόμη πως «μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμo» είπε.  

Παιδιά σχολικής ηλικίας το 30% των νέων μολύνσεων

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε επιπλέον ότι πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Σημειώνεται πως όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το 90% των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αφορά σε ασυμπτωματικά παιδιά που διαγιγνώσκονται λόγω του συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου που γίνεται με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 με 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, οι νοσηλείες των παιδιών αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, σε μικρότερα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Στη «φαρέτρα» και τα πρωτεϊνικά εμβόλια

Εν όψει της παραλαβής των πρώτων δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος σημείωσε σε δηλώσεις του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό σταθμό ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά στα οποία έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους». 

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη. «Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Novavax θα φτάσει εντός του Φεβρουαρίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, 168.000 εμβόλια θα έρθουν 21 Φεβρουαρίου στη χώρα μας και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν έρθει συνολικά 474.000. Επίσης, μέσα στον Απρίλιο έρχεται το εμβόλιο της Sanofi.

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. «Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη» πρόσθεσε.