Είναι φοιτητές, εργάτες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ή άνεργοι και ονειρεύονταν να αντιμετωπίσουν την Τσέλσι: οι Ταϊτινοί της ΑΣ Πιραέ είναι η καινοτομία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων που ξεκίνησε χθες στο Άμπου Ντάμπι, με τον σύλλογο να κάνει το ντεμπούτο του απέναντι στους οικοδεσπότες της (Αλ Τζαζίρα) και να γνωρίζει την ήττα με 4-1.
Είναι φοιτητές, εργάτες, πυροσβέστες, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ή άνεργοι και ονειρεύονταν να αντιμετωπίσουν την Τσέλσι: οι Ταϊτινοί της ΑΣ Πιραέ είναι η καινοτομία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων που ξεκίνησε χθες στο Άμπου Ντάμπι, με τον σύλλογο να κάνει το ντεμπούτο του απέναντι στους οικοδεσπότες της (Αλ Τζαζίρα) και να γνωρίζει την ήττα με 4-1.
Η ΑΣ Πιραέ είναι μια ερασιτεχνική ομάδα, το επίπεδο της οποίας συγκρίνεται με την πέμπτη κατηγορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
«Φιλοδοξία μας είναι να περάσουμε τον πρώτο γύρο. Γνωρίζουμε το χάσμα που χωρίζει το επίπεδό μας και το διεθνές ποδόσφαιρο. Θα ήταν μια πρόκληση, αλλά σε έναν αγώνα όλα είναι πιθανά», ήταν η ελπίδα -που όμως δεν ευοδώθηκε- του προέδρου της ομάδας από τη Γαλλική Πολυνησία, Χεϊμάνα Σάλεμ.
Η ομάδα της Ταϊτής επιλέχθηκε από την OFC (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας) μετά την απόσυρση των Νεοζηλανδών της Όκλαντ Σίτι, λόγω περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19 στη Νέα Ζηλανδία. Αν και η Ταϊτή είναι επίσημα γαλλική επικράτεια, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εκπροσωπώντας την Ωκεανία για λόγους γεωγραφικούς.
Μεταξύ των Πολυνήσιων ποδοσφαιριστών ξεχωρίζει η ιστορία του 24χρονου Ροαρί Τινιραουαρί, ενός αστυνομικού με παρελθόν ως ιεραπόστολος Μορμόνων στο Τόγκο.
Για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων έπρεπε να γράψει επιστολή στον αρχηγό της αστυνομίας για να πάρει άδεια. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά συμβαίνουν πραγματικά», δήλωσε ο επιθετικός της ομάδας στην ιστοσελίδα της FIFA.
«Κάθε φορά που ξυπνάω χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω ότι δεν ονειρεύομαι, αλλά βρίσκομαι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Είμαστε ερασιτέχνες. Όλοι έχουμε δουλειές και μόλις τα Χριστούγεννα μάθαμε ότι πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διοργάνωση. Είναι τρελό να πιστεύεις ότι το όνομά μου θα είναι στη λίστα της ομάδας, μαζί με εκείνα των Καντγέ, Τιάγκο Σίλβα, Λουκάκου».
Η συμμετοχή του ήταν αμφίβολη, καθώς δεν είχε τις απαιτούμενες ημέρες άδειας. Ως εκ τούτου, η επιστολή που έστειλε στον αρχηγό της αστυνομίας ήταν καθοριστική.
«Φοβήθηκα όταν έγραψα το γράμμα, ανησυχούσα γιατί φοβόμουν ότι ο αρχηγός της αστυνομίας θα έλεγε όχι, σκεπτόμενος ότι το ποδόσφαιρο είναι χόμπι. Αντ΄ αυτού μου έδωσε το πράσινο φως, λέγοντάς μου ότι ήταν τιμή του να έχει έναν αστυνομικό που παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων».
«Δεν μιλάω για αποτελέσματα, φυσικά, αλλά για την επιθυμία να δείξουμε τις αξίες μας με πνεύμα πολεμιστή. Γι' αυτό εμπιστεύομαι τον προπονητή, είναι ο πρώτος μου ξάδερφος», είπε ο Τανετόα Χαουμάου, ένας 17χρονος κεντρικός αμυντικός που άφησε την Πολυνησία για πρώτη φορά στη ζωή του, ελπίζοντας να τραβήξει την προσοχή του Τόμας Τούχελ: «Ποτέ δεν ξέρεις…».
Πριν από την αναχώρηση επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε παικτών, βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19. Ο τερματοφύλακας Τέβα Ντουρό και ο επιθετικός Μπενουά Μαθόν έφτασαν μόλις μία ημέρα πριν τον αγώνα, μετά από ταξίδι άνω των 30 ωρών.
Πέρα από την ανεπανάληπτη εμπειρία, η ομάδα θα επιστρέψει στην Ταϊτή με τουλάχιστον 500.000 δολάρια από τα έπαθλα της FIFA.
«Αυτή είναι μια οικονομική ευκαιρία που θα μας επιτρέψει να δομήσουμε τον σύλλογό μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τη μοιραστούμε με άλλους 16 συλλόγους (από την Ωκεανία), συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου από την Ταϊτή», δήλωσε ο πρόεδρος Σάλεμ.
Το ποδόσφαιρο της Ταϊτής ξαναείδε λοιπόν τα φώτα της παγκόσμιας σκηνής, όπως το 2013, όταν η Εθνική ομάδα κατάφερε να προκριθεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Βραζιλίας.
Παρά τις τρεις βαριές ήττες, οι «Κοντορεβιθούληδες» (το προσωνύμιο της Εθνικής), που πουλούσαν δίσκους με κοτόπουλα (!) για να χρηματοδοτήσουν το πολυδάπανο ταξίδι, είχαν γίνει οι αγαπημένοι του φίλαθλου κοινού.
Ήταν, ωστόσο, ένα όνειρο χωρίς σπουδαίο μέλλον σύμφωνα με τον Μαραμά Βαϊρουά, εξάδελφο του διάσημου Γάλλου διεθνή Πασκάλ Βαϊρουά (είχε παίξει και στον Ατρόμητο) και πρώην παίκτη του Πανθρακικού (2012-13).
«Το ποδόσφαιρό μας έχει εξελιχθεί πολύ από τότε, αλλά εξακολουθεί να είναι ερασιτεχνικό. Ο τίτλος παίζεται κάθε χρόνο μεταξύ δύο ή τριών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης της ΑΣ Πιράε. Κάνουμε κύκλους. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά αυτό δεν πάει παραπέρα», κατέληξε ο νυν βοηθός προπονητής της Νις στην ομάδα κάτω των 19 ετών.