Κόσμος
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 17:57

Πράκτορες του FBI μάρτυρες βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο

Εικοσι έξι πράκτορες του FBI έγιναν μάρτυρες παραβιάσεων των δικαιωμάτων των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πράκτορές μας είχαν κρατούμενους στις αίθουσες ανακρίσεων αλυσοδεμένους στα χέρια και στα πόδια σε εμβρυακή θέση στο πάτωμα, χωρίς καρέκλα, νερό ή τροφή. Οι περισσότεροι είχαν αφεθεί εκεί για 18, 24 ή περισσότερες ώρες», αναφέρουν τα έγγραφα FBI.

Το FBI υποστηρίζει ότι ουδείς εκ των 493 πρακτόρων του που είχαν αποσπαστεί στο Γκουαντάναμο μετείχε σε βασανιστήρια κρατουμένων ,τα οποία πραγματοποιούσαν είτε πολίτες - φύλακες ασφαλείας ή το στρατιωτικό προσωπικό.

Οι υπεύθυνοι της φυλακής τόνιζαν συνεχώς στους πράκτορες του FBI ότι η μεταχείριση των κρατουμένων είχε την έγκριση του υπουργείου Αμυνας. Ενας πράκτορας δήλωσε ότι ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε εγκρίνει ως ανακριτική μέθοδο την παραμονή των κρατουμένων σε σκοτεινά κελιά και στη συνέχεια την ανάκρισή τους για 24 ώρες συνεχώς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο