Τον Δεκέμβριο 2020 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις «Ευρασία», το βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλοπούλου, με τίτλο: «Μελέτες για τα Εθνικά Θέματα και για το Κυπριακό Ζήτημα».
Τον Δεκέμβριο 2020 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις «Ευρασία», το βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλοπούλου, με τίτλο: «Μελέτες για τα Εθνικά Θέματα και για το Κυπριακό Ζήτημα».
Την 1.2.2022 κυκλοφόρησε, πάλι από τις εκδόσεις «Ευρασία», η δεύτερη, ευρέως αναθεωρημένη και επαυξημένη, έκδοση των Μελετών αυτών.
Η ως άνω δεύτερη έκδοση των Μελετών του κ. Προκοπίου Παυλοπούλου περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
1. «Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους. Ρίζες και προοπτικές». Πρόκειται για μελέτη αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, όπου ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, αντικρούει τις απόψεις ότι, δήθεν, το Ελληνικό Έθνος δημιουργήθηκε όταν προέκυψε το Νεότερο Ελληνικό Κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το 1830.
2. «Κρίσιμα νομικά ζητήματα ενόψει των διερευνητικών επαφών». Στην μελέτη αυτή αναπτύσσονται και οι θέσεις σχετικά με τις Θαλάσσιες Ζώνες κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ιδίως δε θέσεις σχετικά με το ότι όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν, εκτός από Αιγιαλίτιδα Ζώνη, και Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982).
3. «Τα σύνορα και το έδαφος της Ελλάδας ως σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «προστιθέμενη θεσμική αξία» του Δικτύου NATURA 2000».
4. «Η σημασία του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για την αμυντική θωράκιση των Νησιών του Αιγαίου και για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
5. «Η αμυντική θωράκιση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
6. «Το νομικώς ανυπόστατο του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και οι εντεύθεν νομικές συνέπειες στο πεδίο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
7. «Η ευθεία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία οριοθέτησης της Ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
8. «Η προκλητική παραβατικότητα της Τουρκίας κατά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης ως προς το ζήτημα των Μειονοτήτων»
9. «Η πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. Είναι μείζον ζήτημα κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» .
10. «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής θηριωδίας». Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες ομιλίες του κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στην Βιάννο και στα Καλάβρυτα.
11. «Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην βόρεια Μακεδονία και οι ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις τους στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
12. «Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Ένα «πρόταγμα» του Παγκόσμιου Πολιτισμού».
13. «Η επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Την μελέτη αυτή συνθέτουν οι ομιλίες του κ. Προκοπίου Παυλοπούλου στην Αγία Νάπα, στην Κύπρο, με τίτλο, αντιστοίχως, «Σπονδή στην ελευθερία και στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «Η Κύπρος του Γιώργου Σεφέρη».