Κόσμος
Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2007 09:02

Οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου

Οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν και επισήμως σήμερα τον έλεγχο του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/04/1285533.htm επιζητώντας τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος πλουσίων-φτωχών στο εσωτερικό της χώρας.

Αν και τα δύο στρατόπεδα έχουν υποσχεθεί να εργαστούν από κοινού, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν έντονες συγκρούσεις στο Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν να ασκήσουν πίεση για να αλλάξει η στρατηγική του προέδρου Μπους στο Ιράκ, να άρουν τους περιορισμούς στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και να ενισχύσουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Σε μια ιστορική στιγμή, η δημοκρατική βουλευτής από την Καλιφόρνια, Νάνσι Πελόζι πρόκειται σήμερα να εκλεγεί πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής. Πρώτη προτεραιότητα της νέας προέδρου του σώματος είναι να επιβάλει νέους περιορισμούς στις σχέσεις βουλευτών με τα μέλη των διαφόρων ομάδων πιέσεων.

«Δεν πρόκειται πλέον να υπάρχουν δώρα από τους `λομπίστες` προς τους βουλευτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοκρατικός βουλευτής από την Μασαχουσέτη, Μάρτι Μίχαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο